SALAM SEMUA! BEBERAPA HARI LALU HAMPIR SEBULAN NIKEE MENGALAMI SAKIT KAKI YG TERUK JUGAK.LENGUH MENJADI-JADI AKIBAT AIR CON...SETELAH HAMPIR SATU BULAN..NIKE MEMASAK SUP SHEN SO TUN IAITU HERBA CINA YANG BOLEH DI BELI DI KEDAI MENJUAL HERBA-HERBA DI SEKITAR IBU KOTA DI KUALA LUMPUR. SUP AYAM HERBA INI AMAT SEDAP.MANIS-MANIS BUAH SERTA WANGI DAN AMAT BERSESUAIAN DI MAKAN JIKA KITA SAKIT.... JOM KITA SEMAK RESEPI! 1/2 EKOR AYAM BIASA@KAMPUNG-POTONG KECIL 1 BIJI BAWANG MERAH BESAR 4 ULAS BAWANG PUTIH 4 ULAS HALIA TUA - SEMUA BAHAN DI ATAS TUMBUK@MESIN HALUS 1 SUP BUNJUT ADABI- NIKEE TAMBAH 1 1/2 LITER AIR 1 PAKET REMPAH HERBA CINA SHEN SO TUN PERISA-JIKA SUKA 3 BIJI KENTANG-BELAH 4 1 BIJI KAROT-POTONG DADU 1 BIJI TOMATO- JIKA SUKA@BELAH 4 2 SUDU MAKAN MINYAK GARAM CARA: PANASKAN PERIUK MASUKAN BAHAN TUMBUK TADI,TUMIS SAMPAI NAIK BAU... APABILA AIR MENDIDIH MASUK SUP BUNJUT,HERBA CINA.....TUNGGU DALAM 15 MINIT. MASA INI MASUKKAN KENTANG ,KAROT, BERSAMA AYAM... MASUKKAN PERISA,SERTA GARAM...TUNGGU SAMPAI 1 JAM@ LEBIH..TAMBAH AIR JIKA PERLU. APABILA AYAM EMPUK...DAN KUAH SUP BERTUKAR KEPERANGAN..BOLEH DI RASA SUPNYA...TAMBAH GARAM JIKA PERLU. SEDIA UNTUK DI NIKMATI SEMASA PANAS. SELAMAT MEMASAK! TIP; SUP INI ELOK UNTUK MEREKA YG SAKIT,SELSEMA SERTA SENGAL-SENGAL BADAN. BOLEH DI SEDIAKAN 2X SEBULAN...MASUKKAN 2 PATI AYAM KNOOR TAU CHICKEN ESSENCE....UNTUK KESEDAPAN. |
Monday, 20 April 2015
CHICKEN SHEN SO TUN SOUP
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment