Sunday 19 April 2015

MARMALADE TEA BREAD










SALAM SEMUA!


LAMA RASANYA TAK MEMBUAT TEA BREAD....KEBANYAKKAN ORANG MALAYSIA KURANG JELAS DENGAN KEJADIAN TEA BREAD KECUALI KEK PISANG MAHU PUN KEK CARROT....

NIKEE DAH PUN MENYEDIAKAN BANYAK RESEPI KEK LOF MUDAH NAMUN TIDAK MENJADI HIT MANA PUN....MUNGKIN NIKEE TAK SEHEBAT AZLITA MASAM MANIS,AZIES KITCHEN MAHU PUN SEHEBAT CHE MAT GEBU...


MAI NAK CITER SIKIT..TEA BREAD AMAT SENANG ADA SESETENGAH RESEPI HANYA MENCAMPURKAN SEMUA BAHAN KE DALAM SATU WADAH MAHUPUN BEKAS DAN TEA BREAD SIAP UNTUK DI BAKAR.

ADA PULA TEA BREAD YG DI MASAK MENGUNAKKAN OLIVE OIL,CANOLA,SUNFLOWER SERTA CORN OIL ...SEMUA SEDAP!


KALI INI RESEPI MUDAH LAGI...JOM SEMAK!


 










7 TBSP MENTEGA
1 3/4 CAWAN  TEPUNG NAIK SENDIRI
1 TSP BAKING POWDER
4 TSP SERBUK KAYU MANIS
1/4 CAWAN GULA MERAH BIASA
1 BIJI TELOR A
4 TBSP JEM OREN@ MARMALADE
3 TBSP SUSU SEGAR@KOTAK- TAMBAH JIKA PERLU


HIASAN;

4 TBSP GULA AISING
2 TBSP JUS OREN SEGAR@KOTAK
SEDIKIT SAGATAN KULIT OREN



CARA:


PANASKAN OVEN API ATAS BAWAH PADA SUHU 160C.


GRISKAN LOAF PAN BIASA ....
AMBIL BAHAN KERING AYAK BEBERAPA KALI..AMBIL BUTTER CAMPURKAN DAN BIARKAN TERJADI BREAD CRUMBS.

AMBIL MANGKUK LAIN..CAMPURKAN TELOR,JEM,SUSU,..KACAU SEBATI DAN KETEPIKAN.

SATUKAN BAHAN BASAH DAN KERING..GAULKAN PERLAHAN -LAHAN MENGGUNAKAN SPATULA ...JIKA ADUNAN TERLALU PEKAT MASUKKAN LAGI SUSU SEHINGGA ADUNAN DAPAT DI KACAU MUDAH TAPI BUKAN CAIR TAU.

MASUKKAN KE ACUAN LOF DAN BAKAR SEHINGGA MASAK 1 15MINIT.....ATAU HINGGA MASAK.

BIARKAN SEJUK DALAM  1 JAM 15 MINIT...LEPAS TU SIRAM GLAZING ICING DI ATASNYA....DECO DENGAN SAGATAN KULIT OREN..

SEDIA UNTUK HIDANGAN MINUM PETANG.









 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...