Sunday, 19 April 2015

PISANG NANGKA GORENG BERKEJU.....










SALAM  SEMUA!


PISANG GORENG ATAUPUN GORENG HMMM!MANA SATU YANG BETULKAN?APA PUN ORANG MALAYSIA SERANTAU ASIA PASTI TAKDAN DAPAT MENINGGALKAN KESEDAPAN PISANG GORENG.

SEKARANG INI FENOMENA PISANG GORENG CHEESE MELANDA MALAYSIA..NAIK MABUK NAK MENCUBA PISANG GORENG CHEESE.APA PUN BIASA LA ORANG MALAYSIA MEMANG TERKENAL KAKI COPYCAT..NAK BUAT MACAM MANAKAN...JANJI SEDAP!


JOM KITA MENCUBA PISANG GORENG YANG TELAH DI  OLAH OLEH NIKEE SUPAYA MENEPATI RASA SADURAN TEPUNGNYA BERSAMA RASA CHEDDAR CHEESE YG DI SAGAT KE ATAS GORENGAN PISANG TADI....


 












PISANG RAJA@ PISANG NANGKA- BELAH 3


BAHAN SADURAN:


1 CAWAN TEPUNG BERAS
3 SUDU BESAR TEPUNG NAIK SENDIRI
2 SUDU BESAR TEPUNG UBI@JAGUNG
1 SUDU KECIL BIJAN HITAM@ PUTIH
1 SUDU KECIL GARAM
1 SUDU KECIL GULA
1 SUDU BESAR AIR KAPUR
1/4 CAWAN SUSU CAIR @ SANTAN KOTAK
SEDIKIT PEWARNA KUNING LEMON
SEDIKIT AIR SUAM -UTK MEMBANCUH TEPUNG
MINYAK


HIASAN:

CHEESE CHEDDAR BLOK- SAGAT HALUS
CHOC RICE
SEDIKIT SUSU KENTAL MANIS/COKLAT SOS HERSEY
SOS CARAMEL



CARA;



SEDIAKAN BAHAN CELUPAN@SADURAN PISANG GORENG TERLEBIH DAHULU.


PANASKAN MINYAK YG BANYAK DALAM KUALI.....

CELUPKAN PISANG YG DI POTONG TADI KE DALAM BAHAN SADURAN,GORENGLAH SATU PERSATU SAMPAI PISANG GARING DAN SEJATKAN MINYAK...

ATURKAN DI PINGGAN HIDANGAN ...SAGATKAN CHEESE DAN TABURKAN CHOC RICE SERTA SIRAMKAN SUSU KENTAL..
BAHAN HIASAN MENGIKUT KEINGINAN MASING-MASING..


SELAMAT MENCUBA!



CARA:

 






1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...