PISANG RAJA@ PISANG NANGKA- BELAH 3 BAHAN SADURAN: 1 CAWAN TEPUNG BERAS 3 SUDU BESAR TEPUNG NAIK SENDIRI 2 SUDU BESAR TEPUNG UBI@JAGUNG 1 SUDU KECIL BIJAN HITAM@ PUTIH 1 SUDU KECIL GARAM 1 SUDU KECIL GULA 1 SUDU BESAR AIR KAPUR 1/4 CAWAN SUSU CAIR @ SANTAN KOTAK SEDIKIT PEWARNA KUNING LEMON SEDIKIT AIR SUAM -UTK MEMBANCUH TEPUNG MINYAK HIASAN: CHEESE CHEDDAR BLOK- SAGAT HALUS CHOC RICE SEDIKIT SUSU KENTAL MANIS/COKLAT SOS HERSEY SOS CARAMEL CARA; SEDIAKAN BAHAN CELUPAN@SADURAN PISANG GORENG TERLEBIH DAHULU. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DALAM KUALI..... CELUPKAN PISANG YG DI POTONG TADI KE DALAM BAHAN SADURAN,GORENGLAH SATU PERSATU SAMPAI PISANG GARING DAN SEJATKAN MINYAK... ATURKAN DI PINGGAN HIDANGAN ...SAGATKAN CHEESE DAN TABURKAN CHOC RICE SERTA SIRAMKAN SUSU KENTAL.. BAHAN HIASAN MENGIKUT KEINGINAN MASING-MASING.. SELAMAT MENCUBA! CARA: |
sedapnyer...
ReplyDelete