Wednesday, 6 May 2015

MEE UDON SEGAR BERSAMA SHIMEIJI MUSHROOM













SALAM   SEMUA!



UDON MEE YANG SEGAR ADALAH SALAH SATU MEE DARI KOREA ATAU PUN JEPUN YANG MENJADI ANTARA MEE KEGEMARAN SAYA..UDON AMAT RENDAH DARI SEGI KOLESTROL,AMAT SESUAI PADA MEREKA YANG MENJAGA DIET HARIAN.

UDON SEDAP DI SEDIAKAN BERGORENG,SERTA MAKAN BERSAMA SUP RINGKAS....

JADI JOM KITA MENCUBA MASAKAN NIKEE INI YANG MANA UDON DI GORENG BERSAMA SHIMEIJI MUSHROOM



JOM MASAK:















2 PAKET MEE UDON SEGAR- GAULKAN SEDIKIT MINYAK
1 BIJI BAWANG HOLLAND - MAYANG HALUS
2 ULAS BAWANG PUTIH- CINCANG HALUS
1 PAKET WHITE SHIMEIJI MUSHROOM-BUANG AKAR
1/2 PAKET BROWN SHIMEIJI- BUANG AKAR
1/2 BIJI CAPSICUM- MAYANG HALUS
1 BIJI CILI MERAH- BUANG BILI/MAYANG HALUS
1/2 BIJI TIMUN JEPUN- MAYANG HALUS

2 SUDU KECIL CILI BOH
2 SUDU BESAR KICAP HITAM
1 SUDU BESAR SOS TIRAM@ KICAP MANIS
1 SUDU KECIL KICAP CAIR@ NAM PLA
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
3 EKOR SOTONG- POTONG BULAT/BERSIHKAN
6 EKOR UDANG SEGAR- BELAH BELAKANG


CARA;


PIJARKAN KUALI..MASUKKAN MINYAK.

TUMISKAN BAWANG MERAH,PUTIH,CILI HINGGA GARING.MASUKKAN KICAP DAN PERASA YG LAIN.

MASUKKAN SEAFOOD TADI...GAULKAN BERSAMA SAYURAN TADI KECUALI TIMUN JEPUN....MASUKKAN UDON MEE..GAULKAN SAMPAI MESRA.
SEBELUM DI ANGKAT MASUKKAN TIMUN JEPUN KACAU SEBENTAR...RASA MEE....SESUAIKAN RASA.

ANGKAT DAN SEDIA UNTUK HIDANGAN PETANG MAHUPUN PAGI...



SELAMAT MEMASAK!





 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...