BY: AZLITA MASAM MANIS
250 G BUTTER
70 G GULA HALUS
90 G GULA PERANG
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
1 SUDU KECIL BUTTER FLAVOUR
1 SUDU TEH PERISA MOCCA
5 G NESCAFE-}CAMPURKAN AIR JADIKAN PES
5 G AIR PANAS-}CAMPUR NESCAFE
1 BIJI TELOR
330 G TEPUNG GANDUM
30 G SUSU TEPUNG
8 G SERBUK KOKO
3 G SODA
200 G RICE CHOC
60 G CORNFLAKES- KISAR @TUMBUK KASAR
80 G ALMOND NIBS- PANGGANG SEBENTAR
HIASAN:
COKLAT PUTIH CAIRKAN
BADAM BIJI- PANGGANG HINGGA RANGGUP
CARA;
SATUKAN SEMUA BAHAN KERING......AYAK SEELOKNYA.
PUTARKAN MENTEGABERSAMA GULA SERTA SEMUA PERISA.NESCAFR HINGGA MENJADI PES LEMBUT
MASUKKAN TELOR...GAULKAN RATA.MASUKKAN BAHAN KERING...
AKHIR SEKALI MASUKKAN CHOC RICE,ALMOND NIBS SERTA CORNFLAKES DAN GAUL RATA...
BAKAR PADA SUHU 170 DAN BAKAR DALAM TEMPOH 20-25 MINIT.
APABILA SUDAH SEJUK....PAIPKAN COKLAT PUTIH DAN HIASI DENGAN ALMOND....TUNNGU COKLAT SEDIKIT KERAS...SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA....
SELAMAT MENCUBA
|
No comments:
Post a Comment