Wednesday, 16 September 2015

WHITE CUPPIES BERSAMA BUTTERSCOTCH FROSTING!













SALAM SEMUA!


BILA BERPELUANG MENGINTAI  BLOG LAMAN DAPUR HELEN INI TERASA AMAT KETINGGALAN SEKALI DARI BLOGGER YG LAIN....MEREKA SEMUA RAKUS MENCUBA PELBAGAI RESEPI DARI ROTI SARANG LEBAH,APAM SUSU,KUE LUMPUR DAN BERMACAM LAGI....NIKEE MASIH TERHEGEH-HEGEH NAK  MEMUAT TURUN RESEPI YANG TERKANDAS DARI SEBELUM RAYA.
TAPI TAK MENGAPA YANG PASTI LAMAN DAPUR HELEN TIDAK RAKUS MENIRU ORANG LAIN..MASIH LAGI SIMPLE...PERLAHAN-LAHAN MENGORAK LANGKAH TIDAK PERLU LAJU-LAJU...STEADY BABY! STEADY BABY!



KEK CAWAN  DI DALAM FOTO ANTARA KEK CAWAN YANG SENANG ....MUDAH UNTUK DI SEDIAKAN...TIADA STRESS SEMUA BAHAN ADA DI DALAM RUMAH KITA..RESEPI MARTHA STEWART INI HARUS DI CUBA KERANA AMAT RINGKAS....


WHITE CUPPIES CAKES INI SESUAI DI SEDIAKAN UNTUK MAJLIS HARI RAYA,OPEN HOUSE,PARTI HARI JADI SERTA MAJLIS RINGKAS DI OFIS...
MANAKLA FROSTINGNYA AMAT SESUAI  DI SEDIAKAN DALAM BEBERAPA PERISA:





LEMON
BLUEBERRY
CHOCOLATE
STRAWBERRY
VANILA
OREN
CREAM CHEESE
BUTTERSCOTCH







 






                        


                     
























2 1/4 TEPUNG  CAKE@SUPERFINE
1 TBSP BAKING POWDER
1/4 TSP GARAM
4 BIJI PUTIH TELOR A
1 1/4 CAWAN SUSU
1 1/2 CAWAN GULA KASTER
1 TBSP LEMON ZEST@PARUTAN KULIT LEMON
113-115 G MENTEGA TANPA GARAM
1 TBSP JUS LEMON




CARA:



PUTARKAN MENTEGA BERSAMA GULA SAMPAI GEBU....AYAKKAN TEPUNG BERSAMA GARAM SERTA BAKING POWDER.KETEPIKAN
MASUKKAN TELOR SATU PERSATU...GAULKAN SAMPAI SEBATI.

MASUKKAN LEMON ZEST..SELANG SELI SUSU SERTA TEPUNG ..LAKUKAN SAMPAI HABIS..LAST SEKALI MASUKKAM JUS LEMON ..GAUL BALIK SAMPAI SEBATI.
MASUKKAN KE DALAM ACUAN CUPCAKES...ISIKAN HAMPIR PENUH DAN BAKAR PADA SUHU 170 C SELAMA 15-20 MINIT.

SEJUKKAN CUPPIES YG SUDAH SIAP BAKAR SEHINGGA 20 MINIT ATAU BIARKAN BETUL-BETUL SEJUK BARU DI KELUARKAN DARI DULANG PEMBAKAR....




BUTTERSCOTCH FROSTING:

1 CAWAN BUTTERSCOTCH FROSTING -DI BELI SIAP DI KEDAI BAKERI@HOME MADE.
1 50 G MENTEGA TAWAR
80 G KRIM WELL
200- 300 G GULA ICING - AYAK BEBERAPA KALI
2 SUDU BESAR HEAVY CREAM,SUSU @ AIR- UTK MERINGANKAN ADUNAN FROSTING...





SATUKAN KRIMWELL SERTA BUTTER...PUKUL SAMPAI GEBU..MASUKKAN BUTTERSCOTCH ...PUKUL LAGI SAMPAI BERGAUL MESRA.
MASUKKAN PULA GULA ICING SEDIKIT - SEDIKIT SAMPAI HABIS....JIKA ADUAN TERLALU KAKU ATAU LIKAT LETAK SEDIKIT HEAVY CREAM,KRIM BIASA,SUSU ATAUPUN AIR BIASA...UTK MERINGANKAN ADUNAN TADI.....

KEK INI JUGA ENAK BERSAMA FROSTIN KRIM CHEESE MAHU PUN LEMON BUTTER FROSTING TERSERAH!

HIASILAH CUPCAKES ANDA MENGIKUTI VARIASI YG ANDA GEMARI....



RESEPI BUTTERSCOTCH HOMEMADE;


3 TIN SUSU PEKAT MANIS
1 PERIUK BERISI AIR-


PANASKAN SEPERIUK BESAR AIR DAN REBUSKAN BEBERAPA TIN SUSU PEKAT MANIS..BUANGKAN PEMBALUT KERTAS PADA TIN...
REBUSKAN DALAM 3-4 JAM...ANGKAT DAN SEJUKKAN...
DULCHE DE LECHE..NI SEDAP UNTUK KEK.....




CARAMEL SOS:


I CAWAN GULA PUTIH @ GULA MERAH
1 CAWAN KRIM TENUSU ANCHOR,EMBORG DLL
SECUBIT GARAM KASAR@ HALUS



CARA;


GORENGKAN GULA SAMPAI MENJADI GULA HANGUS @ KAREMEL...
ANGKAT DARI API,MASUKKAN KRIM KACAU SAMPAI SEBATI..
LETAKKAN KEMBALI KE API..MASAK SAMPAI LIKAT SEDIKIT....PADAMKAN API TABURKAN SECUBIT GARAM..GAULKAN DAN SEJUKKAN....

SOS INI BOLEH DI CAMPURKAN KE DALAM FROSTING!




 













No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...