500 G AYAM -POTONG KECIL 4 ULAS BAWANG PUTIH-CINCANG HALUS 2 CM HALIA- POTONG MEMANJANG 1 SUDU BESAR KICAP CAIR 1 SUDU BESAR SOS TIRAM 1 BIJI BAWANG BESAR- HIRIS BULAT 1 BIJI CILI MERAH- HIRI SERONG 1 TANGKAI DAUN BAWANG- HIRIS PANJANG 1 1/2 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG BANCUH DENGAN SEDIKIT AIR MINYAK MASAK -UNTUK MENGORENG AYAM SEDIKIT LADA SULAH@LADA HITAM SEDIKIT GARAM KUNYIT- LUMURKAN PADA AYAM GARAM GULA SECUKUPNYA CARA: GORENGKAN AYAM SAMPAI SEPARUH MASAK....JANGAN LUPA GAULKAN GARAM KUNYIT, ANGKATKAN..... AMBIL MINYAK BAKI TADI DALAM 3 SUDU BESAR,TUMISKAN BAWANG PUTIH DAN HALIA SAMPAI GARING. MASUKKAN AYAM TADI,MASUKKAN SOS TIRAM,KICAP CAIR SERTA LADA HITAM@SULAH,KACAU SEKETIKA..PASTIKAN BAWANG PUTIH TAK HANGUS. MASUKKAN AIR BANCUHAN TEPUNG JAGUNG,KACAU SAMPAI MENJADI LIKAT...LEBIHKAN AIR JIKA SUKAKAN BERKUAH.PERISAKAN BERSAMA GARAM SERTA GULA SECUKUPNYA. TABURKAN CILI MERAH..BAWANG BESAR SERTA DAUN BAWANG TADI... KACAU DALAM 2-3 MINIT..ANGKAT DAN HIDANGKAN SELAMAT MENCUBA! |
Thursday, 5 May 2016
AYAM MASAK HALIA CHE NOM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment