Thursday, 5 May 2016

AYAM MASAK HALIA CHE NOM




















SALAM  SEMUA!




BERTEMU KEMBALI SEMUA DI SINI..HARI SEMAKIN HARI BLOG SAYA MAKIN DI LUPAKAN...YELAH NIKEE AMAT JARANG KE SINI...IBARAT SAWANG BLOG LAMAN DAPUR HELEN...

NIKEE MEMINTA JUTAAN BANYAK MASA DI HABISKAN MELAYAN ANAK-ANAK..MEMASAK PUN SEKADAR ALA-ALA KADAR SEMATA...NAK MELUANGKAN MASA UNTUK MEMBACA RESEPI PUN AGAK TERHAD..KALAU ADA WAKTU TERLUANG PUN BADAN MULAI RASA PENAT DAN LONGLAI....

UNTUK N3 PAGI INI BIASALAH MENU HARI-HARI YANG DI GEMARI OLEH SETIAP RAKYAT MALAYSIA SEMUANYA...AYAM MASAK HALIA..YANG PASTINYA AMAT-AMAT SEMPOI ....

JOM KITA SEMAK RESEPI DI BAWAH!









 











500 G AYAM -POTONG KECIL
4 ULAS BAWANG PUTIH-CINCANG HALUS
2 CM HALIA- POTONG MEMANJANG
1 SUDU BESAR KICAP CAIR
1 SUDU BESAR SOS TIRAM
1 BIJI BAWANG BESAR- HIRIS BULAT
1 BIJI CILI MERAH- HIRI SERONG
1 TANGKAI DAUN BAWANG- HIRIS PANJANG
1 1/2 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG BANCUH DENGAN SEDIKIT AIR
MINYAK MASAK -UNTUK MENGORENG AYAM
SEDIKIT LADA SULAH@LADA HITAM
SEDIKIT GARAM KUNYIT- LUMURKAN PADA AYAM
GARAM
GULA SECUKUPNYA





CARA:




GORENGKAN AYAM SAMPAI SEPARUH MASAK....JANGAN LUPA GAULKAN GARAM KUNYIT,

ANGKATKAN.....


AMBIL MINYAK BAKI TADI DALAM 3 SUDU BESAR,TUMISKAN BAWANG PUTIH DAN HALIA SAMPAI GARING.

MASUKKAN AYAM TADI,MASUKKAN SOS TIRAM,KICAP CAIR SERTA LADA HITAM@SULAH,KACAU SEKETIKA..PASTIKAN BAWANG PUTIH TAK HANGUS.
MASUKKAN AIR BANCUHAN TEPUNG JAGUNG,KACAU SAMPAI MENJADI LIKAT...LEBIHKAN AIR JIKA SUKAKAN BERKUAH.PERISAKAN BERSAMA GARAM SERTA GULA SECUKUPNYA.
TABURKAN CILI MERAH..BAWANG BESAR SERTA DAUN BAWANG TADI...
KACAU DALAM 2-3 MINIT..ANGKAT DAN HIDANGKAN



SELAMAT MENCUBA!














 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...