SALAM SEMUA!
MASAKAN KELANTAN ADALAH SALAH SATU KEGEMARAN NIKEE..SUDAH TENTU NIKEE TIDAK LARI DARI BELAJAR SERTA MENIKMATI MASAKAN ASLI KELANTAN INI..
GULAI IKAN INI ADALAH SALAH SATU GULAI YANG SENTIASA DI HIDANGKAN DI NEGERI KELANTAN...CUMA ADA DI KURANGKAN ATAU DI LEBIHKAN SEDIKIT SAHAJA CARA MASAKANNYA.
UNTUK GULAI IKAN INI AMAT SEDAP DI MASAK BERSAMA IKAN DARAT @ SUNGAI KEGEMARAN ANDA,SEPERTI KELI,LAMPAM ,PATIN SERTA JELAWAT...KEASLIAN TERSERLAH APABILA DI MASUKKAN PUCUK KANDIS ATAU PUCUK ASAM GELUGOR JUGA DI KENALI SEBAGAI KANDIS DI SANA.....AAAA CANGGIH TAU BAHASA KELANTAN TERUS PAKAI NAMA SAINS POKOK TERSEBUT..HIHI!
JOM SEMAK BERSAMA RESEPI INI YANG MANA SESUAI JUGA DI MASAK BERSAMA IKAN-IKAN LAUT SEPERTI IKAN TENGGIRI,SEMBILANG,IKAN TONGKOL.. SERTA IKAN BESAR-BESAR YG LAIN....
|
No comments:
Post a Comment