Thursday, 5 May 2016

GULAI IKAN ALA-ALA KELANTAN.....


















SALAM   SEMUA!




MASAKAN KELANTAN ADALAH SALAH SATU KEGEMARAN NIKEE..SUDAH TENTU NIKEE TIDAK LARI DARI BELAJAR SERTA MENIKMATI MASAKAN ASLI KELANTAN INI..
GULAI IKAN INI ADALAH SALAH SATU GULAI YANG SENTIASA DI HIDANGKAN DI NEGERI KELANTAN...CUMA ADA DI KURANGKAN ATAU DI LEBIHKAN SEDIKIT SAHAJA CARA MASAKANNYA.

UNTUK GULAI IKAN INI AMAT SEDAP DI MASAK BERSAMA IKAN DARAT @ SUNGAI KEGEMARAN ANDA,SEPERTI KELI,LAMPAM ,PATIN SERTA JELAWAT...KEASLIAN TERSERLAH APABILA DI MASUKKAN PUCUK KANDIS ATAU PUCUK ASAM GELUGOR JUGA DI KENALI SEBAGAI KANDIS DI SANA.....AAAA CANGGIH TAU BAHASA KELANTAN TERUS PAKAI NAMA SAINS POKOK TERSEBUT..HIHI!


JOM SEMAK BERSAMA RESEPI INI YANG MANA SESUAI JUGA DI MASAK BERSAMA IKAN-IKAN LAUT SEPERTI IKAN TENGGIRI,SEMBILANG,IKAN TONGKOL.. SERTA IKAN BESAR-BESAR YG LAIN....
 














2 EKOR IKAN TONGKOL KECIL-POTONG BLOK KECIL
6-7 ULAS BAWANG MERAH KECIL
2 ULAS PUTIH
2 INCI LENGKUAS
CILI KERING KISAR- 1 SUDU BESAR
2 INCI KUNYIT HIDUP
300 ML SANTAN@ 1 CAWAN
1 KEPING ASAM KEPING
DAUN KESUM] MAYANG HALUS
DAUN KANDIS] MAYANG HALUS
GARAM
GULA SECUKUPNYA




CARA;






TUMBUK ATAU KISAR BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH ,KUNYIT,LENGKUAS SAMPAI HALUS

MASUKKAN KE DALAM SANTAN BAHAN KISAR TADI BERSAMA ASAM GELUGOR..

PASANGKAN API DAN MASAK PERLAHAN-LAHAN,PASTIKAN JANGAN SAMPAI KUAH SANTAN BERKETUL-KETUL....MASA INI LETAKKAN IKAN.....

BIARKAN MENDIDIH SEDIKIT DAN LETAKKAN GARAM SERTA GULA SECUKUPNYA.

MASUKKAN DAUN KESUM SERTA DAUN KANDIS YG SIAP DI MAYANG....BIARKAN SEBENTAR...ANGKAT DAN HIDANGKAN...









 



                        


                  SELAMAT MEMASAK!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...