Monday, 9 May 2016

GULAI TELOR HANCUR DAUN KESUM















SALAM  SEMUA!





GULAI TELOR KUNING INI ADALAH MASAKAN ASLI KELANTAN YANG DI KENALI SEBAGAI GULAI KUNYIT KUAS@GULAI KUNYIT DAN LENGKUAS.
PENYEDIAANNYA YANG RINGKAS AMAT SESUAI SANGAT PADA MEREKA YANG INGIN MASAKAN MUDAH DAN SIMPLE.

GULAI INI JUGA BOLEH DI MASAK BERSAMA IKAN KERING,IKAN BILIS,IKAN BESAR SEPERTI MERAH,TENGGIRI,PATIN ,BAWAL SERTA JENAHAK.
SOTONG ,UDANG,KERANG,KEPAH SERTA ETAK JUGA DI GUNAKKAN...

SAYURAN YANG BIASA DI MASUKKAN KE DALAM GULAI INI ADALAH..PUCUK UBI,PUCUK LABU,PUCUK UBI KELEDEK,TIMUN BATANG,KACANG PANJANG.....









 









TELOR JUGA DI GUNAKAN DALAM GULAI KUNING INI SEPERTI TELOR AYAM REBUS,PUYUH,SERTA TELOR ITIK..


UNTUK MASAKAN HARI INI NIKEE PECAHKAN TELOR AYAM DAN HANCURKAN DI DALAM KUAH DAN LETAKKAN DAUN KADOK SEGAR SEBAGAI SAYURAN SAMPINGAN.


JOM SEMAK RESEPI:




 


















4 BIJI TELOR AYAM
300 ML SANTAN PEKAT
5 ULAS BAWANG MERAH- TUMBUK HALUS
2 ULAS BAWANG PUTIH_TUMBUK HALUS
1 INCI LENGKUAS MUDA- TUMBUK HALUS
2 CM KUNYIT HIDUP- TUMBUK HALUS
1 SUDU KECIL CILI BOH
6 HELAI DAUN KADOK SEGAR
GARAM




CARA;



MASUKKAN BAHAN TUMBUK BERSAMA SANTAN KE DALAM PERIUK....MASAK DI ATAS DAPUR DAN.....PASTIKAN API KECIL..MASUKKAN GARAM ...TUNGGU SAMPAI KUAH MENDIDIH..BARU DI PECAHKAN TELOR SERTA PASTIKAN ANDA MENGACAU SEDIKIT TELOR TADI...APA BILA SUDAH SEBATI...LETAKKAN DAUN KADOK..BIAR SEBENTAR.

SESUAIKAN RASA......ANGKAT DAN SEDIA UNTU DI HIDANGKAN






 









SELAMAT MEMASAK

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...