Monday, 9 May 2016

SAMBAL BALI















SALAM   SEMUA!




MASAKAN AYAM BALI MENJADI SATU FENOMENA JUGA....ADUH SUDAH RAMAI YANG MENCUBANYA...APA PUN NIKEE TAK TERUJA MANA PUN..NIKEE RASA AYAM BALI INI TAK LEBIH KEPADA RASA AYAM SEMUR ATAU PUN AYAM MASK KICAP BERSANTAN DI SINI.



AYAM SEMUR ADA SEDIKIT TAMBAHAN BAHAN IAITU...DI LETAKKAN SUHUN DI GUNAKAN SEBELUM DI ANGKAT....SUHUN DI MASUKKAN PADA SAAT AKHIR MASAKAN SEMUR..

PADA YANG MENCUBA SILAH..RESEPI INI MAMPU MENGAUT HAMPIR 700 PENGUJUNG DI PAGE LAMAN DAPUR HELEN FB......


















 










500 GRAM AYAM@ DAGING- POTONG KECIL
4 BATANG SERAI
5 HELAI DAUN LIMAU PURUT


BAHAN KISAR;

5OO BAWANG MERAH
120 G CILI KERING
5 CM HALIA
5 CM LENGKUAS


#SEMUA DI KISAR HALUS

250ML KICAP MANIS
10ML AIR ASAM JAWA
500ML AIR
GARAM
MINYAK MASAK - UTK MENUMIS




CARA;

DAGING TADI DI PERAP BERSAMA BAHAN KISAR SERTA KICAP..DALAM 1/2 JAM ATAU LEBIH.

PANASKAN MINYAK DI DALAM PERIUK...MASUKKAN TUMISKAN SERAI DAN DAUN LIMAU SAMPAI WANGI.

MASUKKAN BAHAN YANG DI PERAPKAN TADI,KACAU RATA HINGGA PECAH MINYAK.....SELEPAS TU MASUKKAN AIR, GARAM DAN AIR ASAM JAWA.

SELEPAS TU KACAU SAMPAI SEBATI DAN TUNGGU SAMPAI DAGING EMPUK
SEDIA UNTUK DI ANGKAT DAN  DI HIDANGKAN!



 


















MASAKAN INI AMAT SESUAI DI HIDANGKAN DI HARI RAYA DAN DI MAKAN BERSAMA NASI MINYAK,TOMATO MAHUPUN BERSAMA NASI IMPIT,PULUT DAUN PALAS SERTA ROTI BIASA..


SELAMAT MENCUBA!








 
                       

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...