Monday 23 May 2016

RENDANG AYAM CILI PADI SEMANTAN..RESEPI MAJALAH RASA












SALAM SEMUA!






HIDANGAN RENDANG PERTAMA UNTUK 2016 RAYA TAHUN INI,MASAKAN BIASA RENDANG PUN BIASA SAHAJA....MASAKAN DARI MAJALAH RASA....


KALAU TAK SILAP NIKEE LAH..RESEPI INI DARIPADA BEBERAPA TUKANG MASAK DARI SELESA HOMES RESORT PAHANG DARUL MAKMUR...RESEPI MUDAH ENAK...

UNTUK RESEPI INI ANDA BOLEH MENGGUNAKAN AYAM KAMPPUNG..AYAM BIASA MAHUPUN AYAM PENCEN GITU,APA PUN NIKEE TAK MINAT NAK BERSUSAH NAK CARI AYAM KAMPUNG JADI KITA PAKAI AYAM BANDAR JELA YA!....

UNTUK AYAM BANDAR ATAU BIASA INI..NIKEE MENGGORENGKAN SEDIKIT SEPARUH MASAK DENGAN MENGGAUL SEDIKIT GARAM KUNYIT ....ANDA BOLEH JUGA MEMERAPKAN SEMALAM JIKA MAU BERSAM REMPAH KISAR TADI..YANG PASTI LEBIH DARI 12 JAM..JADI TAK PERLU MENGGORENGKAN AYAM TERSEBUT..
JADI AYAM KAMPUNG TENTU SEDAP DAN ENAK LAGIIII....

TUJUAN MENGGORENG AYAM UNTUK RENDANG INI DI PRAKTISKAN OLEH MERTUA NIKEE SUPAYA RENDANG BERTAHAN LAMA DAN  TIDAK CEPAT BASI GITU.....




JOM KITA SEMAK RESEPI INI:





















2 EKOR AYAM KAMPUNG @BIASA- POTONG KECIL

BAHAN KISAR:


1 BIJI BAWANG PUTIH BESAR
3 ULAS BAWANG PUTIH
2 CM HALIA
2 CM LENGKUAS
2 CM KUNYIT HIDUP
2 BATANG SERAI
2 SUDU BESAR CILI PADI
20 TANGKAI CILI PADI

# SEMUA BAHAN DI KISAR- PERAPKAN BERSAMA AYAM SEMALAMAN...JIKA MENGGUNAKAN CARA MENGGORENG DAHULU ABAIKAN CARA INI..


3 HELAI DAUN KUNYIT-CARIKKAN
4 HELAI DAUN LIMAU PURUT- HIRIS HALUS SEPARUH
1 KEPING ASAM KEPING
200 ML SANTAN PEKAT
2 SUDU BESAR KERISIK
GARAM
GULA MANISAN
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS




CARA;




PIJARKAN MINYAK DI KUALI..AMBIL BAHAN KISAR YANG DI PERAP TADI..TUMIS SAMPAI GARING...MASUKKAN AYAM..TUNGGU SAMPAI AYAM EMPUK...TAMBAH AIR JIKA AYAM MASIH TIDAK EMPUK....

MASUKKAN SANTAN..KERISIK...ASAM KEPING...DAUN KUNYIT..DAUN LIMAU PURUT....GARAM SERTA GULA....MASAK SAMPAI AYAM MASAK DAN EMPUK....BIARKAN KUAH SEDIKIT LIKAT DAN BASAH..JADI JANGANLAH KUAH RENDANG TERLALU CAIR...



SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN..


TIPS;


JIKA AYAM TIDAK DI GORENG...DAN TERUS DI DIDIHKAN....ANDA CUMA MENGAULKAN BAHAN KISAR PADA AYAM DAN DIDIHKAN TERUS DI KUALI..TUNGGU AYAM EMPUK..SIMPLE SANGAT....
BAHAN KISAR TIDAK PERLU DI TUMIS....


SEBELUM ANGKAT  TABURKAN HIRISAN DAUN LIMAU PURUT.....





 

 
 
 
 
 
 
 
SELAMAT MENCUBA SEMUA!
 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...