Thursday 19 May 2016

UDANG SARAWAK PEDAS


















SALAM  SEMUA!








MASAKAN UDANG INI..AMAT IDEAL UNTUK MASAKAN BERBUKA PUASA...MASAKAN INI ADALAH RESEPI ASAL CHEF PATSIE CHEONG...

TERDAPAT BEBERAPA REMPAH DI MASUKKAN KE DALAM MASAKAN INI....
ANDA SEMUA BOLEH MENCUBA RESEPI UDANG UNTUK DI MASAK DI BULAN PUASA....
SEDAP DAN MANIS- MANIS.....SESUAI  MASAKAN UNTUK ANAK-ANAK KECIL..... 



JOM SEMAK RESEPI:.....



 
















 













{a}


600 G UDANG BESAR_ BERSIHKAN
GARAM
LADA HITAM @ SULAH
1/3 SUDU BESAR
 SERBUK IKAN BILIS KNORR
3 TBSP MINYAK MASAK


BAHAN TUMIS;

{b}

6 BIJI BAWANG MERAH KECIL
2-3 BAWANG PUTIH
2 BATANG SERAI
# MESIN SAMPAI HANCUR




1 BATANG KULIT KAYU MANIS
1 SUDU BESAR SERBUK KETUMBAR
50 G SERBUK KARI IKAN
2 SUDU BESAR SOS CILI BAWANG PUTIH@ SOS CILI THAI.
1/2 CAWAN AIR











CARA:





PANASKAN  MINYAK MASAK....CAMPURKAN a DAN B...GORENG SAMPAI WANGI..


MASUKKAN UDANG,GARAM  SERTA GULA DAN  SERBUK KNORR..GORENG SAMPAI GARING DAN WANGI..MASAK SAMPAI MASAK...

HIDANGKAN BERSAMA NASI PANAS..







 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...