SALAM SEMUA!
SETELAH MENYEPIKAN DIRI SELAMA SEBULAN..NIKEE MINTA SERIBU KEMAAFAN KESIBUKAN MELANDA BEBERAPA BULAN INI...PADA NIKEE RAMADAN BAKAL MENJELMA ,MAKA NILAH MASA YG AMAT SESUAI UTK MEMUAT TURUN CERITA DAN FOTO- FOTO DI BLOG...
DALAM MENULIS SERTA BERKONGSI INI.....NIKEE TAK NAK MENJADIKAN BLOG INI BAHAN UNTUK MENCARI GLAMOR...MEMANG TAK GLAMOR PUN...HAHA......JOM KITA CUBA KUKIS INI NGAM SANGAT BUAT HARI RAYA...
CRUNCHY NESTUM CHIPS CHOCOLATE SEDAP:
BAHAN-BAHAN:
(A): 230 G TEPUNG GANDUM
20 G SERBUK KOKO BIASA@ DARK
1/2 SUDU TEH SERBUK PENAIK_BAKING SODA
100 G CHIPS CHOCOLATE
50 G CHIPS SUSU PUTIH
50 G ALMOND FLAKES-PANGGANG SEBENTAR
50 G ALMONDS NIBS- PANGGANG SEBENTAR
100 G NESTUM - SIMPAN SEDIKIT UNTUK DI GAUL DI SAAT AKHIR
* SEMUA BAHAN INI DI GAULKAN BERSAMA...DAN KETEPIKAN...
(B);
250 G MENTEGA,MARJERIN@BUTTERCUP
160 G GULA MERAH
1 BUTIR TELOR AYAM
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
CARA-
PUTAR MENTEGA SAMPAI KEMBANG MASUKKAN TELOR BERSAMA ESEN...APABILA BERGAUL RATA....MASUKKAN BAHAN KERING DAN GAULKAN BERSAMA.
BAHAN-BAHAN TADI RATAKAN DENGAN SPATULA DAN GAULKAN SEBAHAGIAN NESTUM YAG ADA DAN RATAKAN.
LEPAS TU BIARKAN ADUNAN KERING DAN REHATKAN DALAM SETENGAH JAM DI LUAR ATAU DI DALAM PETI AIS..
PANASKAN SUHU OVEN PADA 160 C......SESUAI DI BAKAR SELAMA 15 MINIT KE 20 MINIT.
APABILA SEDIAKAN....ULI DENGAN JARI SEBESAR GULI KECIL..DAN TEKAN DENGAN SUDU GARPU SERTA HIAS DENGAN BEBERAPA BIJI CHIP COKLAT..
BAKAR SAMPAI MASAK,DAN SEJUKKAN SERTA SIMPAN DI BEKAS KEDAP UDARA...
wah, nampak sedap biskut tu
ReplyDeleteBBWANA..TRY MEMANG BEST
ReplyDelete