2 CAWAN SAGU HALUS BERWARNA HIJAU
AIR- UTK MEREBUS
I HELAI DAUN PANDAN- POTONG-POTONG KECIL
1 KEPING GULA NISE- POTONG KECIL DAN GAUL SEDIKIT TEPUNG BERAS PULUT .
BAHAN KUAH;
1-2 CAWAN SANTAN PEKAT
3-4 SUDU BESAR GULA PUTIH
SEDIKIT AIR
HALIA MUDA- MAYANG HALUS
1 SUDU KECIL HALBA
SECUBIT GARAM
I HELAI DAUN PANDAN- DI SIMPUL
CARA;
PANASKAN AIR BERSAMA POTONGAN DAUN PANDAN....DIDIHKAN.
AMBIL SAGU YANG DI BASUH...SUDUKAN BEBERAPA SUDU AIR PANAS YANG DIREBUS TADI SAMPAI SAGU BOLEH DI BENTUK MENJADI DOH.
AMBIL SAGU YNAG DI GENTEL TADI SEBESAR DUIT 20 SEN DAN....LETAKKAN INTI GULA MELAKA,SERTA BULATKAN MENJADI BIJI GULI.
MASUKKAN BEBOLA SAGU KE DALAM AIR YANG DI DIDIH TADI DAN...BIARKAN SAGU MASAK....TERAPUNG DI PERMUKAAN AIR..ANGKAT DAN LETAK BEBOLA SAGU TADI DALAM MANGKUK YG BERISI AIR BIASA...
LAKUKAN SAMPAI SEMUANYA HABIS.
CARA MEMASAK KUAH;
SEDIAKAN PERIUK....MASUKKAN SEMUA BAHAN TADI...MASAK SAMPAI KUAH SEDIKIT MENDIDIH DAN MATIKAN API...
KETEPIKAN KUAH..DAN MASUKKAN BEBOLA SAGU TADI..
BUBUR SAGUPAL SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN
|
Di terengganu namanye sagu gumpal..disebut cepat2 dengar macam gopal he3. Dalamnye inti kacang.
ReplyDeletebetul la umi..org kelantan dan tganu lebih kurang..ni inti manisan jer..inti kelapa,kacang tumbuk pun sedap
ReplyDelete