Monday, 25 August 2014

SAMBAL HIJAU CERI TOMATO





SALAM SEMUA!






SAMBAL DARI NEGARA SEBERANG INI TERNYATA MENJADI SALAH SATU KEGEMARAN SAYA....AMAT MUDAH DISEDIAKAN.SEMUA BAHAN-BAHAN YANG DI GUNAKAN HAMPIR SAMA...

KALI INI SAMBAL HIJAU JUGA MUDAH DI SEDIAKAN.SAMBAL INI BANYAK  DI DAPATI DI SETIAP RESTORAN MINANG ATAU PADANG...TETAPI YANG ISTIMEWANYA MEREKA MELETAKKAN PETAI YANG DI RACIK HALUS.


JOM KITA CUBA MASAK....












SAMBAL HIJAU CERI TOMATO







10 BIJI CILI HIJAU
5 BIJI CILI PADI HIJAU-JIKA SUKA
5-6 BIJI BAWANG MERAH KECIL
5-6 BIJI TOMATO CERI
GARAM
LADA SULAH
SEDIKIT GULA - JIKA SUKA
I MANGKUK AIR- UNTUK MEREBUS
4-5 SUDU BESAR MINYAK MASAK - UNTUK MENUMIS




CARA;



PANASKAN PERIUK MASUKKAN SEMANGKUK AIR.DIDIHKAN,APABILA MENDIDIH MASUKKAN KE SEMUA CILI DAN BAWANG MERAH.REBUS SAMPAI EMPUK.

APABILA SUDAH EMPUK DAN LEMBUR,SEJATKAN AIR,TUMBUK KESEMUANYA SAMPAI BETUL-BETUL LEMBUT.JANGAN TUMBUK TERLALU HANCUR.

APABILA SUDAH LUMAT,PIJARKAN MINYAK DAN TUMISKAN BAHAN TADI SAMPAI BERTUKAR WARNA HIJAU PEKAT..MASA INI BOLEH DILETAKKAN GARAMGULA SERTA LADA SULAH..SESUAIKAN RASA..SEBELUM DI ANGKAT,MASUKKAN CERI TOMATO YANG DI BELAH DUA,MASAK SEBENTAR SAMPAI TOMATO LEMBUT.

ANGKAT DAN SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN......




PESAN NIKEE;
BAGI YANG TIDAK INGINKAN CILI PADI BOLEH DI SKIP
JIKA SUKA PETAI..RACIK HALUS DAN MASUKKAN KE DALAM SAMBAL INI.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...