SAMBAL HIJAU CERI TOMATO
10 BIJI CILI HIJAU 5 BIJI CILI PADI HIJAU-JIKA SUKA 5-6 BIJI BAWANG MERAH KECIL 5-6 BIJI TOMATO CERI GARAM LADA SULAH SEDIKIT GULA - JIKA SUKA I MANGKUK AIR- UNTUK MEREBUS 4-5 SUDU BESAR MINYAK MASAK - UNTUK MENUMIS
CARA;
PANASKAN PERIUK MASUKKAN SEMANGKUK AIR.DIDIHKAN,APABILA MENDIDIH MASUKKAN KE SEMUA CILI DAN BAWANG MERAH.REBUS SAMPAI EMPUK.
APABILA SUDAH EMPUK DAN LEMBUR,SEJATKAN AIR,TUMBUK KESEMUANYA SAMPAI BETUL-BETUL LEMBUT.JANGAN TUMBUK TERLALU HANCUR.
APABILA SUDAH LUMAT,PIJARKAN MINYAK DAN TUMISKAN BAHAN TADI SAMPAI BERTUKAR WARNA HIJAU PEKAT..MASA INI BOLEH DILETAKKAN GARAMGULA SERTA LADA SULAH..SESUAIKAN RASA..SEBELUM DI ANGKAT,MASUKKAN CERI TOMATO YANG DI BELAH DUA,MASAK SEBENTAR SAMPAI TOMATO LEMBUT.
ANGKAT DAN SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN......
PESAN NIKEE; BAGI YANG TIDAK INGINKAN CILI PADI BOLEH DI SKIP JIKA SUKA PETAI..RACIK HALUS DAN MASUKKAN KE DALAM SAMBAL INI.
|
No comments:
Post a Comment