Saturday 11 February 2012

KEK SUJI KISMIS


BAHAN-BAHAN:

250G MARJERIN@BUTTER
250G GULA KASTOR-Nikee kurangkan ke 200g jer
150ML SUSU SEGAR/SUSU KOTAK
100G TEPUNG SUJI
50G KISMIS HITAM/GOLDEN-Susu,suji dan kismis di rendam bersama selama 1jam
250G TPG GANDUM-Diayakkan beberapa kali dengan baking powder
1 SUDU TEH BAKING POWDER
200G TELOR AYAM GRED C@ Biasa pun takper(6 biji)
1 SUDU TEH ESEN VANILA

CARA:

1-Putarkan marjerin dan gula sehingga kembang dan berwarna putih.
2-Masukkan pula telor satu persatu sehingga adunan telor,marjerin tadi sebati
3- Masukkan pula tpg suji yg telah di rendam tadi..di masukkan juga tpg gandum yg di ayak bersama baking powder..apabila adunan cukup sebati bolehlah di tuangkan ke dlm acuan serta di bakar selama 1jam pada suhu oven 150c-160c sehingga masak.


p/s: sebenarnya ni adalah resepi asal rinnchann..memang the most easiest sugee cake...hasilnyer cake ni memang moist dan sedap utk di makan sewaktu hari raya @ pun pada minum petang.
selamat mencuba...enjoy

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...