Salam!
Petang nie blur sekejap sebab banyak resepi dan foto yang terkumpul dalam simpanan..bolu kukus pelangi ni adalah salah kuih favourite nikee..sedap cuma leceh sikit dalam membuatnya.
Bolu kukus pelangi ni memang mengambil masa yg agak lama utk disediakan...apa-apa pun pada yg berminat boleh laa cuba resepi di bawah..insyaalah dengan sedikit kesabaran hasilnya pasti menjadi...selamat mencuba.
BAHAN:
450G GULA PASIR
500G TPG GANDUM
300CC-AIR PUTIH/SANTAN KOTAK/SUSU SEGAR/SUSU SEJAT
4 BIJI TELOR-TELOR FRESH SBB KALAU TAK RASA BOLU HANYIR
1 SUDU TEH DOUBLE ACTING BAKING POWDER
1 SUDU MAKAN EMULSIFIER/OVALETTE/SP
CARANYA;
CAMPURKAN KESEMUA BAHAN BOLU TADI KEMUDIAN DI PUTARKAN MENGGUNAKAN PEMUTAR TANGAN@ PEMUTAR ELEKTRIK SELAMA 20 MINS..TUNGGU SEHINGGA ADUNAN LIKAT DAN BERWARNA PUTIH SEPERTI MEMBUAT CREAM ICING..BAGIKAN KEPADA BEBERAPA BHAGIAN UTK DI WARNAKAN...MASUKKAN DLM PIPING BEG KEMUDIAN DI SELANG SELIKAN WARNANYA..ISIKAN DLM ACUAN SAMPAI PENUH..KUKUS SELAMA 10 MINS SEHINGGA MASAK DAN MEKAR
P/S:BOLU NI HARUS DI KUKUS MENGGUNAKAN API YG BESAR
APABILA MENGUKUS PASTIKAN BOLU DIKUKUS DALAM 4 ACUAN SAHAJA.
AIR KUKUSAN JGN TERLAMPAU PENUH.SBB KALAU TERLAMPAU PENUH WAP AKAN BERKURANGAN.
PASTIKAN TUTUP PENGUKUS DI IKATKAN DGN KAIN LAMPIN/SUPAYA AIR TIDAK JATUH KE DLM BOLU KUKUS TADI..SELAMAT MENCUBA
BOLU KUKUS PELANGI(APAM MEKAR)
Inilah hasil bolu pelangi yg pelbagai rasa blueberry,vanila dan coco emulco....enak di nikmati pada waktu minum petang.
No comments:
Post a Comment