Tuesday, 20 August 2013
GULAI UDANG KUNYIT LENGKUAS
SALAM SEMUA!
GULAI UDANG SEGINI MEMANG MASAKAN BIASA BAGI KAMI DI KELANTAN....NIKEE BUATKANNYA SEBAGAI PENCUCI TEKAK IALAH ASYIK MENGADAP LEMANG SERTA KUAH KACANG SAHAJA..MUAK RASANYA....
BAGI YANG GEMARKAN GULAI MUDAH INI...SEDAP TAHU KALAU DI MASAK BERSAMA SOTONG,TELOR REBUS SERTA IKAN,UDANG SERTA KETAM.....BOLEH DI MASUKKAN IKAN KERING KE DALAM KUAHNYA..ADA YANG MASAK BERSAMA IKAN KEGEMARAN SEPERTI TENGGIRI,KEPALA IKAN MERAH PUN ADALAH PILIHAN YANG TEPAT....
SENANG CERITA,GULAI INI ADALAH IBARAT GULAI LEMAK CILIPADI NEGERI SEMBILAN.....
JOM KITA MASAK;
10-15 EKOR UDANG BESAR- BERSIHKAN
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR- MESIN HALUS
1 BIJI PUTIH - MESIN HALUS
200 ML SANTAN KOTAK
1 KEPING ASAM KEPING
1 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT/1 INCI KUNYIT HIDUP
2 KEPING LENGKUAS- DI TITIK
2 SUDU BESAR CILI GILING
GARAM
SERBUK PERASA
1 BATANG MENTIMUN-BUANG EMPULUR HIRIS IKUT SUKA
3 BATANG KACANG PANJANG-HIRIS PANJANG
2 CILI BESAR- BELAH DUA
CARA;
MESIN KAN BAWANG MERAH-PUTIH SERTA KUNYIT SAMPAI HALUS.
MASUKKAN SANTAN KE DALAM PERIUK,MASUKKAN BAHAN YANG DI MESIN TADI BERSAMA CILI,LENGKUAS,ASAM KEPING SERTA GARAM DAN PERASA.
HIDUPKAN API DAN MASAK SAMPAI SANTAN MENDIDIH..INGAT JANGAN SAMPAI PECAH MINYAK...MASA INI MASUKKAN PULA UDANG YANG DI BERSIHKAN TADI..MASA SEBENTAR DAN SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Betul tu Nikee. Lama tak makan gulai lemak ni
ReplyDeletesalam kak zie..semlm mkn berteman sambal lada jeruk sahaja!..akak tak boleh selalu jamah udang ni tak baguz utk org yg sakit batu karang....hehehe!sekali mkn apa salahnya....pengubat rindu
ReplyDeleteSedap sangat
ReplyDeleteSedap sangat
ReplyDelete