Tuesday, 20 August 2013

PISTACHIOS CHEDDAR PANDAN MUFFINS





SALAM    SEMUA!



CERITA HAL MUFFIN NI BERMULA APABILA TERPANDANG FOTO MUFFIN YANG DI POSKAN OLEH SAHABAT LAMA NIKEE PUAN ROSHANIKI DR KB....MEMANG NIKI TAK LOKEK BERKONGSI RESEPI.

PULANG BERAYA LALU,NIKI KIRIMKAN RESEPI INI.....SESUNGGUHNYA TAK SESAL MENCUBA RESEPI INI.....TERIMA IKI ....MEMANG GEBU GABANA DAN DELISH SUNGGUH..BAGI YANG NAK MENCUBA JOM KITA INTAI RESEPINYA...










BAHAN A;

150 G GULA KASTOR
120 ML MINYAK JAGUNG/ BUTTER CAIR
2 BIJI TELOR GRED A
200 ML SANTAN




BAHAN B;


200 G TEPUNG GANDUM/TPG NAIK SENDIRI
1 1/2 SUDU TEH BAKING POWDER/ DOUBLE ACTION(10G)
1/4 CWN- PARUTAN HALUS KEJU CHEDDAR- NIKI TAMBAH.


BAHAN C;

2OO ML SANTAN KOTAK/FRESH
-KOTAK PUN MEMADAI.
1/2 SUDU KECIL PES PANDAN@ PANDAN EMULCO


HIASAN;

KACANG PISTACHIOS IJAU-TUMBUK KASAR
SEDIKIT PARUTAN KEJU CHEDDAR BLOK.




CARA;


MASUKKAN BAHAN C BERSELANG SELI DENGAN BAHAN B KE DALAM A.GAULKAN RATA DAN PERAP SELAMA 10 MINIT SEBELUM DI BAKAR.


ISIKAN ADUNAN SEPARUH KEDALAM ACUAN DAN TABURKAN KCG SERTA SEDIKIT PARUTAN KEJU..KEMUDIAN ISIKAN LAGI LEBIHAN ADUNAN DI ATAS ACUAN HINGGA PENUH...

TABUR LEBIHAN KCG SERTA KEJU CHEDDAR...

LAKUKAN SAMPAI HABIS..BAKAR MUFFINS PADA SUHU 230 C SELAMA 12 MINIT..


NIKEE GUNAKAN SUHU 180  UNTUK MEMBAKAR MUFFIN SELAMA 15- 20 MINIT SAMPAI MASAK....





PESAN NIKEE;

BOLEH DI TABURKAN SWEET HAWAIAN COCONUT DI ATAS MUFFIN TADI SEBELUM DI BAKAR.

JIKA ANDA GUNAKAN TEPUNG BIASA BOLEHLAH DI MASUKKAN DOUBLE ACTION BAKING SODA UNTUK MENAIKKAN LAGI ADUNAN...

PERAP SEBENTAR UNTUK HASIL MAKSIMUN....GUNAKKAN ACUAN CUPCAKES BIASA JIKA INGIN LIMPAHAN MUFIN MELIMPAH RUAH DI PERMUKAANNYA...













No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...