Sunday, 22 July 2012

LAKSA LEMAK KELANTAN

KUAH LAKSA
SALAM SEMUA...
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN YG MULIA..SYUKUR SEKALI KERANA HARI PERTAMA DAN KEDUA BERPUASA KITA DAPAT BERSAMA-SAMA KELUARGA UNTUK BERBUKA BERSAMA KERANA JATUH PADA HARI SABTU DAN AHAD..


SEMALAM KAMI SEKELUARGA BERBUKA BERSAMA MAK MERTUA DAN DADDY SERTA KAK LINDA ANAK BERANAK...AMIN SELERA SEMALAM AMAT SIMPLE....


MUMMY BUATKAN KAMI AYAM PERCIK HER VERSION DAN KARI INDIA LAH....HMM SEDAP.


PETANG SEMALAM..SEMPAT JUGAK MEMBELI SEDIKIT JUADAH BERBUKA DI BAZAAR RAMADAN.....MURTABAK,KUIH MIUH..YG AMPUAN MEMANG TAK SEDAP....SEDIKIT POPIA GULUNG BASAH DAN AIR LONGAN...


PADA NIKEE BERBELANJA BIARLAH BERHEMAH KERANA PARA PENIAGA PUN MENGAMBIL KESEMPATAN ATAS KELEMAHAN KITA KERANA NAKKAN KEUNTUNGAN..
CONTOH SEMALAM...KUIH KOLEH KCG..MEMANG TAK SEDAP..HISSSH MENGAPALAH ORG2- ORG MCM NI YG DAPAT BERNIAGA DI BAZAAR MACAM NI..SEDIH AMAT..




BAGI YG SUKA MASAKAN DI RUMAH..JOM KITA JOIN NIKEE  BERSAMA RESEPI LAKSA LEMAK KELANTAN NI..HMM SEDAP GAK DI BUAT BERBUKA..



LAKSA BERAS...MAKAN BERSAMA..TAUGEH,DAUN KESON,KOBIS,BUNGA KANTAN SERTA KACANG PANJANG.



LAKSA KELANTAN AMAT SINONIM BERSAMA KUAH LEMAKNYA....LAKSAM SERTA LAKSA SENANDUNG..IAITU KUAH LEMAK YG DI MASAK BERSAMA BELACAN DAN CILI GILING JADI KUAHNYA BERWARNA SEDIKIT KEMERAHAN DARI LAKSA LEMAK.




JADI JOM LAYAN RESEPI NI..MAN TAU ADA YG NAK MENCUBA KETIKA BERBUKA TERUTAMA MEMASAK UTK HIDANGAN HUJUNG MINGGU..

LAKSA BERSAMA KUAHNNYA...SEDIKIT POTONGAN LIMAU..SAMBAL LADA DAN BELACAN


1 KAMPIT LAKSA BERAS KERING@ BASAH
200 ML SANTAN KOTAK @ SANTAN PEKAT FRESH
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR*
3 INCI HALIA MUDA*
2 SUDU KECIL LADA HITAM*
- SEMUA * BI MESIH BERSAMA SAMPAI HANCUR..KETEPIKAN


5-6 EKOR IKAN KEMBUNG,SARDIN @ PARANG*
3 KEPING ASAM KEPING*
1 CAWAN AIR*
- SEMUA * HENDAKLAH DI REBUS BERSAMA SAMPAI IKAN MASAK DAN DI SEJATKAN AIRNYA..JANGAN DIBUANG AIR REBUSAN ITU




MANAKALA IKAN TADI DISEJUKKAN DAN DI AMBIL ISI NYA DAN PASTIKAN ISI DI ASINGKAN DARI TULANG.
PASTIKAN MEMESIN ISI IKAN INI BERSAMA BAHAN-BAHAN KISAR TADI.


ASAM KEPING
GARAM
GULA
PERASA


CARA;


1- MASUKKAN SEMUA BAHAN YG DIKISAR TADI KRDALAM PERIUK...
2- MASUKKAN SEKALI SANTAN DAN AIR REBUSAN IKAN TADI...KACAU SEBATI DI ATAS API YG SEDERHANA.
3- MASUKKAN PULA GARAM ,GULA,PERASA DAN ASAM KEPING..MASAKLAH SAMPAI KUAH MENDIDIH TAPI BUKAN PECAH MINYAK..INGAT HARUS SENTIASA DIKACAU OK..
4- RASALAH KUAHNYA DAN APABILA KUAH LIKAT BOLEHLAH DI ANGKAT DAN DI HIDANGKAN.
5- ANDAI KATA KUAH TERLALU PEKAT MASUKKAN SANTAN CAIR ATAU SEDKIT AIR BIASA UTK MEMNCAIRKAN KUAH,AGAK-AGAKLAH OK.





RESEPI ULAM LAKSA;

TIMUN
TAUGEH
KOBIS
KACANG PANJANG
DAUN KESUM
BUNGA KANTAN

GARAM HALUS
BELACAN KEPING- HIRIS BERBENTUK DADU
LIMAU NIPIS - BELAH 4 


KOBIS,KCG PANJANG,TIMUN,BUNGA KANTAN DAN DAUN KESUM- DIMAYANG HALUS.



OK..SEMUA SELAMAT BERPUASA DAN BERBUKA.

1 comment:

  1. Makanan kegemaran saya..tapi x penah confident nak masak sendiri..
    tapi, tgk resepi ni macam simple je..nak try la..harap2 menjadila..hehe

    Jemput ke blog saya

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~ perkongsian tentang kisah hidup, anak2, aktiviti seharian, tips kesihatan, kecantikan dan lain2..

    Moga dapat manfaat daripadanya..insyaAllah..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...