ROTI JALA & KUAH KUZI KELANTAN |
SALAM.....
MALAM GERIMIS MENGUNDANG..SEJUK KALAU TIDO JAP LAGI....N3 MALAM NI SEDAP DAN AGAK MENARIK...
PAGI NI YAYA KE SKUL CUMER MAKAN EGG BENJO JER..PEKENA AIR SIRAP..DAH CUKUP KENYANG KATANYA.
NIKEE...BUKA PINTU FRIDGE..BELEK2 HAA..TERJUMPA REMPAH KUZI....
REMPAH NI MEMANG NIKEE BY DI KOTA BHARU BILA BALIK KG....SEBAB SUSAH NK CARI DI KL NI
HIDANGAN NI HIDANGAN ISTIMEWA PADA HARI RAYA KIRANYER..HIDANGAN WAJIBLAH...
BAGI YG GEMARKAN ROTI JALA..BOLER LAYAN RESEPINYER BERSAMA BEST FREN NYER..SI GULAI KUZI JOMM...
BAHAN;
ROTI JALA;
1 KILO TPG GANDUM-1 KG TPG NI KITA DPT HASILKAN 2KG ROTI JALA
2 BIJI TELOR AYAM
2 CWN AIR
3 SUDU MAKAN BUTTER@MARJERIN
1 SUDU TEH GARAM
SEDIKT PEWARNA KUNING-JGN GUNA KUNYIT NANTI RUPA ROTI JALA NAMPAK LEBAM SIKIT
ACUAN ROTI JALA BERLUBANG LIMA
SEDIKIT MINYAK SAPI-UTK DISAPU PD PAN.
CARA;
MASUKKAN AIR+TELOR+GARAM+-TPG GANDUM+BUTTER-MESINKAN DGN BLENDER SUPAYA RATA ..ALIHKAN KE BEKAS YG BESAR @ JUG SERTA DI TAPIS DAHULU SUPAYA TIADA TPG YG BERGENTEL.
APABILA DAH DIMASUKKAN KE ACUAN ROTI JALA PNSKAN KUALI CEPER@FRYING PAN YG NON STICK-
GUNAKAN DAUN PANDAN @ PAPER TOWEL-UTK MENGELAP MINYAK SAPI KE PERMUKAAN PAN.
UTK DAPATKAN ROTI YG HALUS SEMASA MEMASUKKAN ADUNAN ROTI JALA TADI.JANGAN DI ISI PENUH..NANTI ROTI YG DIHASIL AGAK TEBAL....JALANYER
KALAU SEPARUH..HALUS JALANYER
SATU LAGI HARUS DI INGAT..AIR MESTILAH DITAMBAH KALAU ADUNAN NAMPAK AGAK LIKAT DAN PEKAT..SEMUANYER TERGANTUNG KE ATAS ANDA.
SEDAP DAN LEMAK.....YUMMY...
BAHAN;
KUZI AYAM;
1 EKOR AYAM-BERSIHKAN POTONG KECIL2
1 KILO BWG KECIL-BIBUAT BWG GORENG
1 SUDU MAKAN ZAT PARANG@SAFFRON
2CM HALIA
6 ULAS BWNG PUTIH
SEDIKIT GARAM
CARA;
AYAM DI BERSIHKAN SEJATKAN AIR.KETEPIKAN.
TUMBUK ZAT PARANG& BWG PUTIH +HALIA DGN SEDIKIT GARAM
GAULKAN BAHAN YG DI TUMBUK TADI...BERSAMA AYAM PERAPKAN BEBERAPA JAM
BAHAN UTK MENUMIS ;
1 BTG KAYU MANIS
2 BIJI CENGKIH
2 BIJI PELAGA
2 BIJI BUNGA LAWANG
2 CM HALIA-MAYANG HALUS
6 BIJI BWG MERAH-MAYANG HALUS
3 ULAS BWN PUTIH-MAYANG HALUS
2 SUDU BSR REMPAH KUZI+SEDIKIT AIR-KACAU SEBATI
1 TIN SUSU CAIR
1 BOTOL BESAR TOMATO SOS@ 1/2 TIN TOMATO PURI
1 KEPING GULA MELAKA
SEDIKIT SERBUK PERASA
SEDIKIT GARAM
2 CWN AIR
1/2 CWN KISMIS KUNING
1/2 CWN BUAH BADAM YG TELAH DIHIRIS
1/2 CWN HATI AYAM@PEDAL AYAM-DI GORENG GARING
3 SUDU BSR MINYAK SAPI UTK MENUMIS
CARA;
1-PANASKAN KUALI..GORENG BAWANG SAMAPAI JADI BWNG GORENG SAMPAI HABIS.
2-GORENGKAN PEDAL,HATI DAN KISMIS SERTA BADAM TADI-ANGKAT KETEPIKAN
3-GORENGKAN AYAM SEPARUH GARING ANGKAT DAN KETEPIKAN
4-AMBIL SATU PERUIK YG AGAK BSR,TUMISKAN BWG PUTIH,BWG MERAH +HALIA SAMPAI GARING,DGN MINYAK SAPI
5-MASUKKAN REMPAH KUZI YG TELAH DI BANCUH TADI
6-TUMIS REMPAH NI SAMPAI PECAH MINYAK
7-APABILA SUDAH PECAH MINYAK,MASUKKAN PULA, AYAM YG DI GORENG TADI
8-SUDAH SEBATI AYAM TADI...MASUKAN AIR+BIARKAN MENDIDIH SEKEJAP...DLM 3 MINIT MASUKKAN PULA SUSU CAIR ....
9-MASUKKAN SERBUK PERASA,GARAM +GULA MELAKA..NANTI SEKEJAP TERUS MASUKKAN TOMATO SOS TADI& BWG YG DI GORENG TADI.
10-APABILA DAN SEDAP RASA KUAH DAH LIKAT SEDIKIT MASUKKAN...KISMIS+PEDAL HATI YG DIGORENG TADI...
11-ANGKAT DAN BOLEHLAH DI HIDANGKAN DENGAN ROTI JALA TADI....
SELAMAT MENCUBA...HIDANGAN NI SEDAP KALAU DI BUAT UTK OPE HSE KER..MEMBER NK MAI RUMAH KER..
RESEPI RESEPI KERAMAT DARI MAMA NIKEE...ENJOYYY
No comments:
Post a Comment