Wednesday 11 April 2012

GULAI KARI IKAN SARDIN

SALAM..


HARI NI NIKEE NAK MASUKKAN MASAKAN WAJIB BILA DAN KEHABISAN MAKANAN YG NK DI MASAK DI RUMAH....SARDIN..


MASAK SARDIN NI MEMANG MUDAH PASTI SEMUA YG SUKA..


UNTUK RESEPI NI..LAYAN RESEPI DI BAWAH..


1 TIN SARDIN BESAR-BUANG AIR SOS TOMATONYER
1 BIJI BWG MERAH BESAR-MAYANG HALUS
3 BIJI BWG PUTIH-MAYANG HALUS
2 CM HALIA MUDA-MAYANG HALUS
1 TANGKAI DAUN KARI
1 SUDU MKN HALBA CAMPUR
2 SUDU MAKAN REMPAH KARI IKAN
2 SUDU MAKAN KERISIK
1 SUDU MAKAN GULA MELAKA 
2 SUDU MAKAN CILI GILING
SEDIKIT GARAM,PERASA
200ML@1 1/2 CWN SANTAAN PEKAT
5 BIJI CILI PADI
1 KEPING ASAM KEPING.
MINYAK TUK MENUMIS


CARA;
1- PANASKAN MINYAK..TUMISKAN DAUN KARI,HALBA CAMPUR,BWG MERAH.PUTIH DAN HALIA..TUMIS SAMPAI GARING.
2- APABILA BAHAN TUMIS TADI GARING PASTIKAN ...ANDA MASUKKAN PULA CILI GILING....TUMIS SAMPAI TERBIT MINYAK...SAMPAAI MENUNGGU CILI PECAH MINYAK TU....CAMPURKAN AIR SEDIKIT BERSAMA REMPAH KARI IKAN...GAUL MESRA.
3-MASUKKAN REMPAH KARI TADI GORENG SAMPAI TERBIT MINYAK...MASUKKAN PULA IKAN SARDIN TADI.
4- GORENGKAN SARDIN TADI BERSAMA KARI TADI BIAR SEKETIKA.
5- MASUKKAN PULA SANTAN BERSAMA SEDIKIT AIR....RENEHKAN...
6-MASUKKAN KERISIK,GULA MELAKA,ASAM KEPING..GARAM SERTA PERASA...
7-APABILA KUAH SEDIKIT LIKAT..ANGKATKAN HIDANGKANLAH...



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...