Friday 27 April 2012

SAMBAL CILI PADI JERUK

LAMAN DAPUR HELEN


SALAM..




HAHAHA....PEKABAR?


HARI INI NIKEE NAK PERKENALKAN ANDA SEMUA DENGAN SAMBAL CILI DI ATAS...


BAGI KAMI MASYARAKAT MELAYU KELANTAN SERTA THAI..SAMBAL LADA NI WAJIB ADER DI SETIAP PETI AIS..


SEBENAR CILI PADI..WAKTU DULU KALAU DAH MASAK MERAH TAK TERMAKAN MAKA..NENEK AKAN JERUKKAN DIDALAM BOTOL YANG BERCAMPUR GULA SERTA GARAM..JADI KIRA AWETLAH CILI TU DARIPADA TERBUANG BEGITU SAJA.


BAGI YANG MEMINATI SAMBAL NI ADERLAH SALAH SATU CARA MENIKMATI CILI..
YALAH KADANG TERKIAL-KIAL NAK KELUARKAN BATU LESUNG ATAUPUN BLENDER NAK BUATKAN SAMBAL BELACAN..MALAH SAMBAL TU TAKKAN TAHAN APABILA DI CAMPURKAN DENGAN PERAHAN ASAM LIMAU.


BAHAN ;


2-3 GENGGAM CILI PADI
1 BOTOL KOSONG SEDERHANA BESAR;MCM BOTOL SOS SPAGETTI PREGO
1/2 CAWAN CUKA PUTIH
2 SUDU BESAR GULA
1 SUDU BESAR GARAM HALUS@ GARAM KASAR




CARA;
CUCI CILI PADI..KERINGKAN SEBENTAR..
MASUKKAN CUKA ,GARAM DAN JUGA GULA..GAULKAN SAMPAI SEMUA BERCAMPUR SEBATI.
MASUKKAN CILI PADI TADI..JERUKKAN CILI NI UNTUK BEBERAPA MINGGU.


CARA MENIKMATI SAMBAL LADA;
1- CILI NI BOLER DIKISAR HANCUR LALU DI MASUKKAN KEDALAM BOTOL KEMBALI BERSAMA CUKA TADI.
2- CILI NI JUGA BOLE DI CAMPURKAN DENGAN PERAHAN ASAM LIMAU SERTA TOMATO SEGAR YANG DIDADU..LALU DI TAMBAH RASA GARAM DAN GULANYA.




P/S; APA PUN NILAH NIKMAT MENIKMATI SAMBAL LADA APABILA  KITA KESUNTUKAN MASA.


BAGI KAMI SAMBAL LADA NI AMAT POPULAR DALAM MASAKAN NASI KERABU KELANTAN DAN JUGA  LAKSAM,LAKSA SERTA NASI BERLAUK.



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...