Monday 23 July 2012

BISKUT DAHLIA GEBU....


SALAM....


JOM BUAT KUKIS...


HARI INI RASA LAPANG SIKIT.....DAPATLAH SIAPKAN KUKIS DAHLIA NI..WALAUPUN TERLEBIH GARING SEDIKIT...


ALAHAI...KUSKIS NI MEMANG TRADISIONAL SESANGAT..
NIKEE TERLEBIH RAJIN LER KONONNYA..SEBAB KAK ANGKAT NIKEE MINTA KUKIS NI DAH BERBULAN LAMANYA,DIA TERINGIN KATANYA..KALAU BOLEH SEBELUM  PUASA DIA NAK BEBERAPA BOTOL UNTUK DI NGAPP...DIA PUN MINTA JUGA UNTUK RAYA NI..KATANYA NAK DI HIDANG  DI PAGI RAYA.....INSYAALHLAH JAWABNYA LUM TENTU TERLAKSANA TUGASAN NI SEBAB ADA BB CALEB NI..


JOM BUAT KUKIS....








3/4 CAWAN GULA AISING
1 CAWAN MENTEGA@ MARJERIN
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN TEPUNG JAGUNG
1/2 CAWAN TEPUNG KASTAD
1 SUDU KECIL VANILLIN
2 BIJI KUNING TELOR
CERI MERAH- DIPOTONG KECIL
@ BLACKCURRAT@ COCO CHIPS.









CARA;
1- PUKUL MENTEGA BERSAMA GULA AISING SAMPAI GEBU..
2- MASUKKAN VANILLIN BERSAMA KUNING TELOR TADI.
3- AYAKKAN TEPUNG - TEPUNG TADI BEBERAPA KALI..
4- APABILA ADUNAN TELOR DAH RATA,MASUKKAN TEPING TADI GAUL SEDIKIT-SEDIKIT MENGUNNAKAN SENDUK KAYU..
5- APABILA DAH SEBATI,ULILAH DENGAN TANGAN TADI...GUNAKKAN ACUAN BINTANG UTK MEMEBUAT BUNGA DAHLIA...LETAKKAN CERI.
6- BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 10-15 MINIT...KALAU GUNA GAS FAN RENDAHLAGI SUHU OVEN OK.
7- DAH MASAK SEJUKKAN...,MASUKKAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA DAN ENJOY.


PESAN NIKEE;


KALAU KITA GUNAKKAN TEPUNG UBI DALAM ADUNAN KUKIS NI..ADUNAN AKAN CEPAT MENGERAS @ KERING,JADI SENTIASA MENAMBAH KADAR BUTTER2 MARJERIN KE DALAM ADUNAN SETIAP KALI ANDA INGIN MEMAIPKAN KUKIS NI KE ATAS TRAY PEMBAKAR OK.

ANDA PERLU MENGULI ADUNAN TIAP KALI ANDA MENAMBAH BUTTER


TEPUNG ROSE JUGA BOLE DI GUNAKKAN....


UTK KUKIS DI ATAS MEMANG MUDAH DAN CAIR DI DALAM MULUT....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...