Saturday 4 August 2012

KALABASA LECHE FLAN

 SALAM SEMUA...


APA MENU PETANG TADI?PASTI MACAM-MACAM DI SEDIAKAN SEMPENA BERBUKA PETANG TADI..HARI INI NIKEE HANYA MEMBELI NASI KERABU BERSAMA AYAM GOLEK SAHAJA..TU PUN HARGANYA AGAK MAHAL 16  RINGGIT TAPI BERBALOI SEBAB AYAMNYA BESAR DAN RASANYA ENAK...


BERCERITA TENTANG PUDING..PASTI RAMAI YG TENGAH GIAT MENCARI RESEPI PUDINGKAN..HMM TAK TERKECUALILAH NIKEE.


WAN NIKEE BERSAMA MAMA ,ORANG YG PALING KREATIF SERTA SIBUK BILA RAMDAHAN MENJELMA MANA TAK..AYAH NIKEE CUKUP PANDAI MEMASAK KUIH-MUIH ASLI KELANTAN DAN MASAKAN ASLI KELANTAN NI..MEMANG KALAH MAMA.


AGAR-AGAR ROSE YG LEMBIK DI DALAM CAWAN PENDEK PASTI ADA DI FRIGDE SEPANJANG RAMADAN,SELEPAS TARAWIH..KAMI KAN BERKUMPUL UTK MENIKMATI HIDANGAN SELEPAS SEMBAHYANG MACAM ROJAK AYAM,BUBUR JAGUNG,KATO,PUTRI MANDI,,ROJAK BUAH,ROJAK JAWA BERMEE DAN MACAM-MACAM LAGILAH...


HARI INI SEMUA TU SUDAH LAMA BERLALU MEREKA SEMAKIN TUA DAN UZUR..HANYA TINGGAL KENANGAN SAHAJA....

JOM KITA INTAI FOTO DI ATAS PASTI ADA YG BERKATA..HMM TIADA YG ISTIMEWA TENTANG PUDING NIKAN...


MABUHAY SIR AND MADAM....WELCOME TO FILIPINE....


KALI TERAKHIR NIKEE KE SANA PADA AWAL TAHUN 1991..KETIKA MASIH TERBANG DI AWAN BIRU..SERONOK AGAK WALAUPUN MAKAN HALAL SUSAH TUK DI PEROLEHI..KAMI HANYA MENJAMAH VEGGIE PIZZA HUT BERSAMA TUNA PIZZA SAHAJA....


YG BEST MASA TU MAMAT FILIPINO TU SEMUA GWAPOO(KACAK)..HMMMM..MAMAT PIZZA PUN MACAM MODEL TV DAN CATWALK..


SO PUDING NI MASYARAKAT FILIPINA MEMANGGILNYA KALABASA BERMAKSUD..LABU @ SQUASH...


KALABASA NI MEMANG ENAK..HAMPIR SEMUA RAKYAT FILPINA TAHU MEMBUAT LECHE FLAN YG MUDAH NI.


RASA KALABASA NI SEPERTI KUIH KACAU LABU..CUMA MANIS-MANIS PAHIT DIK GULA HANGUS TU..ENAK..

JOM KITA INTAI RESEPI MUDAH;


2 CAWAN KALABASA@LABU KUNING- BERSIHKAN DAN POTONG HALUS.
1 CAWAN SUSU PEKAT MANIS
3 BIJI TELOR AYAM
1/3 CAWAN AIR- NIKEE TAMBAH SAHAJA.
1/2 TSP DAYAP@AIR LIMAU NIPIS@VANIAL ESSENCE
CARA;
1- REBUS KALABASA SAMPAI EMPUK..MESIN ATAU LECEK SAMPAI HANCUR SERTA HALUS
2- MASUKKAN TELOR AYAM KE DALAM MANGKUK SATUKAN SUSU PEKAT BERSAMA ..WHISK DENGAN TANGAN PERLAHAN -LAHAN SAMPAI SEBATI.
3- MASUKKAN VANILA ESEN @1/2 SUDU TEH DAYAP(AIR LIMAU NIPIS@CALAMANSI)..KACAU RATA.
4- MASUKKAN AIR KERANA ADUANAN TERLALU PEKAT...KACAU RATA..MASUK KALABASA ADUK RATA.
5- MASUKKAN KE ACUAN YG DI SUKAI YG SUDAH DI LAPIS CARAMEL GULA HANGUS DI BAWAHNYA..KUKUS SELAMA 20 MINIT.
6- ANDAI KATA ANDA MENGGUNAKAN ACUAN LOAF @ LOYANG MACAM NIKEE NI PASTIKAN DI KUKUS LAMA SELAMA 1 JAM.
7- TUTUP PERMUKAAN ACUAN DENGAN PLASTIK WRAP @FOIL TIMAH.

RESEPI GULA HANGUS;
1 CAWAN GULA KASAR
1 CAWAN AIR.
- GORENG GULA DI KUALI ANDA SAMPAI MENJADI KARAMEL DAN HANGUS KEPERANGAN ..MASUKKAN AIR DAN MASAK SAMPAI LIKAT DAN ..TUANG KE ACUAN YG DI KEHENDAKI.








PESAN NIKEE;
-KALAU IKUT PENULIS RESEPI NI..KUKUS 20 MINIT DLM ACUAN KECIK MACAM SOUFFLE DISH TU..KALU ACUAN BESAR HARUS LAMA.
- HASIL KUIH NI MEMANG SEDAP SEBAB PENYAMAN TEKAK SEMPENA DI BULAN MULIA INI...
-SETELAH MASAK SEJUKKAN DAN BIARLAH DIDLM ACUAN BILA NAK DI MAKAN KETIKA BERBUKA BARULAH DI TERBALIK.
- HARUS HATI- HATI SEBAB PUDING NI..LEMBUT DAN GEBU-GEBU BASAH G-ITU....BUAT DULU BARU TAHU HASILNYA
- PERCAYA ATAU TIDAK..PUDING NI TIADA RONGGA UDARA..TAU CUN DAN GEBU



SO...EVERYBODY..SALAMAT 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...