Monday 6 August 2012

PARU GORENG BELACAN


SALAM SEMUA...


JOM MASAK PARU PETANG NI....TENGOK PARU JER PASTI TERUJA..TAPI ORGAN DALAM  NI TAK BERAPA BAIK UTK KITA PULAK..YE KER?


APA PUN PUN APA SALAHNYA MENIKMATI PARU LEMBU SEKALI SEKALA


MASAKAN PALING SINONIM DAN SESUAI TENTU LAH MASAK BERLADA...GORENG GARING PARU..HMM PASTI ENAKKAN SESUAI SANGAT TUK BERBUKA NANTIKAN.




JOM..MASAK;




PARU LEMBU SECUKUPNYA- DI REBUS SAMPAI MASAK DAN EMPUK.
- POTONG NIPIS.
1 SUDU BESAR KUNYIT
1 SUDU BESAR GARAM HALUS


- GAULKAN BERSAMA PARU DAN PERAP SEKETIKA.




BAHAN TUMIS;


1 BIJI BAWANG PUTIH- TUMBUK HALUS
2 CM HALIA MUDA- TUMBUK HALUS- TAK BOH TAKPE
2 BIJI BAWANG MERAH BESAR- TUMBUK HALUS
3 SUDU BESAR CILI GILING
1/2 CAWAN AIR REBUSAN PARU 
2 CM BELACAN
1 SUDU KECIL KICAP MANIS
1 BIJI BAWANG BESAR KUNING- MAYAN BULAT
GARAM 
GULA PERASA- JIKA SUKA.
MINYAK SEDIKIT TUK MENUMIS
1 KEPING ASAM KEPING@ 1 SUDU BSR AIR PERAHAN ASAM JAWA


CARA;


1- PANASKAN MINYAK..GORENGKAN PARU TADI SEPARUH GARING...
2- DALAM KUALI YG SAMA MASUKKAN PULA BAWANG-BAWANG YG DI TUMBUK HALUS BERSAMA HALIA TADI..GORENG SAMPAI WANGI DAN GARING.
3- MASUKKAN CILI..GORENG SAMPAI PECAH MINYAK....
4- MASUKKAN BELACAN,GORENG LAGI....MASA NI MASUKKAN PULA..KICAP MANIS DAN AIR REBUSAN...GAULKAN RATA DAN MASAK SAMPAI KUAH LIKAT..
5- MASUKKAN PULA PARU GORENG TADI...GORENG BERSAMA BAHN TUMIS SAMPAI RATA...MASANI..MASUKKAN LAH GARAM DAN GULA....
6- MASUKKAN PALING LAST BAWANG KUNING TADI...MASAKLAH SEHINGGA MASAK PARU DAN ANGKAT...HIDANGKAN.







No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...