Tuesday 28 August 2012

RENDANG MANIS

SALAM....

HARI INI MINGGU  N3 FOTO-FOTO YG SEHARUSNYA KE UDARA DARI AWAL SEBELUM TIBA SYAWAL...

MINGGU SELEPAS RAYA NI MESTILAH MINGGU MENYAMBUT TETAMU JAUH DAN DEKAT..MINGGU OPEN HOUSE KAN...

ADA MENU RENDANG  ISTIMEWA TAK? 
HARI INI NIKEE NAK BERKONGSI RENDAN MANIS NI YG MENJADI MENU PENTING APABILA TIBA SYAWAL...

RENDANG NI JUGA MENJADI MENU WAJIB BUAT MEMBER NIKEE YG KETIKA ITU MASIH MENETAP DI DUBLIN...

RENDANG MANIS NI MEMANG TAHAN LAMA JIKA DI LETAKKAN DI LUAR BILIK DAN KALAU DI MASUKKAN DI  FREZER LAGILAH BERTAHAN LAMA..
AMAT SESUAI JIKA NAK DI BAWA BERJALAN JAUH KE DESTINA- DESTINASI YG MAHU ANDA KUNJUNGI ....MEKAH..NEGARA-NEGARA 4 MUSIM..ENAK DI JAMAH BERSAMA ROTI.


JOM LAYAN RESEPI NI;




1 KILO DAGING BATANG PINANG- POTONG BESAR-BESAR- DIREBUS SAMPAI EMPUK.
2 BIJI BAWANG MERAH BESAR
4 ULAS BAWANG PUTIH
5 CM HALIA MUDA
1/2 CAWAN CILI GILING
3 SUDU MAKAN GULA PASIR
KERISIK - 2BIJI KELAPA
1/2 KILO BAWANG GORENG
AJINOMOTO 
GARAM
1/2 CAWAN MINYAK -UTK MENUMIS
AIR REBUSAN DAGING



CARA;

1- REBUS DAGING SAMPAI EMPUK..SIMPAN AIR REBUSANNYA.

2- APABILA DAH MASAK..POTONG DAGING REBUS TADI NIPIS-NIPIS DAN GAULKAN BERSAMA GULA..KETEPIKAN.

3- SETELAH DI GAULKAN BERSAMA GULA TADI...PANASKAN MINYAK..GORENGKAN DAGING TADI SEPARUH GARING.....AGAK-AGAKLAH

4- BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH.DAN HALIA DI MAYANG HALUS....TUMISKAN SAMPAI WANGI DAN MASUKKAN CILI..GORENG SAMPAI MASAK DAN PECAH MINYAK.

5- APABILA DAH PECAH MINYAK..MASUKKAN AIR REBUSAN TADI OK...TNGGU SAMPAI MENDIDIH DAN PEKAT BARULAH DI MASUKKAN PULA DAGING.

6- APABILA AIR SUDAH HAMPIR KERING..MASUKKAN GARAM DAN AJINOMOTO DAN KERISIK..GAUL RATA..

7- LAST SEKALI MASUKKAN BAWANG GORENG..TADI LEPAS TU ANGKAT..BOLEH DI HIDANGKAN BERSAMA KETUPAT ,PULUT SERTA LEMANG....

SELAMAT MENCUBA.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...