Tuesday 7 August 2012

SAMBAL KENTANG KERING


SALAM SEMUA..

SIAPA SUKA MAKAN UBI KENTANG?PASTI UBI NI TAK TERKECUALI DALAM SETIAP MASAKAN SEHARIAN KITAKAN...

UBI INI BANYAK KEGUNAANNYA DALAM MENU SEHARI-HARI KITA..LEBIH SEDAP LAGI KALAU DI MASAK KARI BERSAMA DENGAN AYAM SERTA DAGING...

MASAKAN SIMPLE DENGAN MENGGUNAKAN KENTANG NI IALAH SAMBAL GORENG KERING..SERTA GORENG RANGGUP KENTAN BERKARI...SENANG SERTA MUDAH PULAK TU DALAM MENYEDIAKANNYA....

HARI NI KITA INTAI MASAKAN MUDAH NI...

RESEPI SAMBAL KENTANG KERING;


4 BIJI KENTANG- BERSIHKAN DAN POTONG NIPIS-NIPIS & JANGAN DI BUANG KULIT
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR- TUMBUK HALUS
2 SUDU BESAR GILI GILING
2 SUDU KECIL GULA
1 SUDU KECIL GARAM
1 SUDU KECUL SERBUK PERASA
MINYAK TUK MENUMIS..

CARA;
1- PANASKAN MINYAK BIARLAH BANYAK SEDIKIT...GORENG POTONGAN KENTANG NI SAMPAI GARING SEPERTI KEROPOK..
2- PANASKAN KUALI.....LETAKKAN SEDIKIT MINYAK LEBIHAN KENTANG TADI 
TUMISKAN BAWANG SAMPAI WANGI..MASUKKAN PULA CILI..GORENG SAMPAI  PECAH MINYAK.
3- MASUKKAN GULA SERTA GARAM DAN JUGA SERBUK PERASA...
4- APABILA SUDAH MESRA RASANYA BOLEHLAH DI MASUKKAN KENTANG TADI..GORENGLAH SAMPAI RATA DAN SEBATI...SESUDAH TU BOLEHLAH DI ANGKAT..










No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...