Monday, 3 September 2012

BISKUT BANGKIT KELAPA MODEN



SALAM SEMUA.....


HARI INI NIKEE NAK BERCERITA SEDIKIT TENTANG BISKUT BANGKIT KELAPA NI...

SEBENARNYA TANGAN NI GATAL NAK MEMBUAT KUKIS NI SEBELUM HARI RAYA LAGI..NIKEE TAK TAHU KENAPA LAST MINUTE NIKEE TAK BUAT-BUAT..

HARI SABTU LEPAS..NIKEE KE RUMAH KAK TORA..MEMBER BAIK NIKEE ..MINIE MEMBAWA KUKIS NI BUAT KAK TORA...ALAHAI SEDAPNYA...TU LA BALIK TERUS MENGODEK KUKIS SEMALAM..

BANGKIT KELAPA @ SEKUT NYUIR NI ADALAH KUIH ORANG LAMA..SEINGAT- INGAT NIKEE KALI TERAKHIR NI MEMBAKAR KUKIS NI ADALAH PADA TAHUN 1991 .

NIKEE MEMBUAT KUKIS NI MENGIKUT RESEPI MAMA YG BERKURUN TU...DARI TAHUN 1988,1989 DAN LAST TAHUN 1991..LAST LER BUATNYA.

ABG KAMAL SUKA SANGAT BISKUT NI DIALAH YG SELALU NGAPP KUKIS NI..MEMANG TAK MUAK...CAIR DILIDAH.......SEDAP

BAGI YG NAK MENCUBA..DI SINI NIKEE HARAP ANDA SEMUA SUDI MENGINTAI RESEPI MUDAH NI...



BISKUT BANGKIT KELAPA MODEN
BY;KAK BESAH MYRESEPI

1 BUKU MENTEGA@MARJERIN
2 CAWAN KELAPA PARUT FRESH-JEMURSAMPAI KERING&GORENG SAMPAI SEDKIIT GARING.
1 CAWAN GULA AISING-AYAKKAN
4 CAWAN TEPUNG UBI@KANJI-AYAKKAN
2/3 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU KECIL BAKING POWDER
2 BIJI KUNING TELOR
1 SUDU KECIL ESEN VANILA- NIKEE TAMBAH..


CARA;

1- AYAKKAN TEPUNG GANDUM,TEPUNG UBI,SERTA BAKING POWDER BEBERAPA KALI.KE TEPIKAN.
2- AYAK GULA AISING BEBERPA KALI.&CAMPURKAN BERSAMA MENTEGA DAN ..PUTAR SAMPAI BERKRIM
3- APABILA DAH BERKRIM MASUKKAN KUNING TELOR& ESEN....BIARKAN BERPUTAR SAMPAI RATA.
4- AMBIKKAN KELAPA GORENG TADI RAMASKAN DENGAN TANGAN SAMPAI HANCUR BOLEH JUGA DI MESINKAN JIKA SUKA..
5- CAMPURKAN KE DALAM ADUNAN MENTEGA DAN...BIARKAN RATA..MASA NI CAMPURKAN SEKALI TEPUNG TADI ..GAULKAN RATA.
6- MASA NI TERAP MENGIKUT CITARASA ANDA..BAKAR PADA SUHU 160C SELAMA 20-25 MINIT.


1 comment:

  1. Nampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...