Thursday 20 September 2012

DAGING LADA HITAM



SALAM SEMUA!

DAH TIDO?HMM....RASANYA MALAM MASIH MUDA LAGI..APA KATA KITA CUCI MATA SEDIKIT..


MALAM NI NIKEE NAK KONGSI MASAKAN BERDAGING...YELAH NI ADALAH MASAKAN TERAKHIR BERASASKAN DAGING SEBAB NAK HABISKAN STOCK DAGING DALAM FRIDGE,JADI DAPATLAH DI ISI BAHAN MENTAH  YG BARU.









.




DAGING LADA HITAM
OLEH; NIKEE


200G DAGING BATANG PINANG
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR- TUMBUK HALUS
2 BIJI BAWANG PUTIH- TUMBUK HALUS
3 CM HALIA MUDA- TUMBUK HALUS
2 SUDU KECIL LADA HITAM- TUMBUK HALUS
2 SUDU MAKAN KICAP PEKAT
1 SUDU KECIL KICAP MANIS
1 SUDU KECIL KICAP IKAN
2 SUDU KECIL LADA GILING
SERBUK PERASA
4 SUDU BSR MINYAK TUK MENUMIS



CARA MEMASAK;

1- PIJARKAN MINYAK TUMISKAN BAHAN YG DI TUMBUK TADI..BERSAMA LADA GILING.
2- MASUKKAN PULA DAGING GORENGKAN SAMPAI GARING DAN BERGAUL RATA.
3- MASUKKAN SEDIKIT AIR ,KICAP MANIS,KICAP IKAN DAN KICAP PEKAT SERTA SERBUK PERASA.
4- BIARLAH KUAH TADI SEDIKIT PEKAT..DAN PASTIKAN DAGING BENAR-BENAR EMPUK SEBELUM DI ANGKAT DARI KUALI.
5- APABILA DAH MASAK..BOLEHLAH DI ANGKAT SERTA DI HIDANGKAN BERSAMA NASI. 














No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...