Monday 3 September 2012

PASTA MARINARA

 SALAM SEMUA!


     HAI!...

HAI MALAM NI..MENU APA UNTUK MAKAN MALAM...NIKEE DAN FAMILI DAH TAK TERTELAN RASANYA NAK MAKAN NASI..ALMAKLUMLAH...HAMPIR SETIAP HARI OPEN HOUSE ADA MENU YG BERASASKAN NASI..

         JADI..PETANG MINGGU SEMALAM,KAMI MEMASAK LINGUINI MARINARA UNTUK MAKAN BERSAMA KAK LINDA DAN ABG SUFFIAN..HMM..NAMPAKNYA KAKAK DAN ABG TAK DAPAT DATANG MAKAN UNTUK LUNCH SEBAB KE RUMAH TERBUKA JIRANNYA CIKGU AZLINA...

       JUADAH SEMALAM..NIKEE SEDIAKAN KHAS UNTUK HAFIY DAN ABG SUFFIAN SEBAB KATANYA TERINGIN SANGAT NAK MAKAN SPAGETTI CARBONARA..CIAN NIKEE KE GIANT MENCARI SOS PASTA CARBONARA..TAPI SEMUA DAH KEHABISAN STOCK SEBABNYA RAMAI YG BORONG UNTUK BUAT RUMAH TERBUKA....

      BAGI RESEPI KALI NI NIKEE..TERPAKSA TUKAR IDEA LAST MINUTE TRUS NIKEE MASAK JER MARINARA KUAH MERAH GITU...

     BAGI  PASTA NI NIKEE GUNAKAN VERCIMELLI...SEDAP DAN KECIL-KECIL SERTA NIPIS PASTANYA..KUAH PASTA NIKEE BELI JER JENIS PREGO PERASA TOMATO DAN BASIL..


      BAGI MENYEDAPKAN LAGI KUAH NIKEE NIKEE CAMPURKAN STEW TOMATO ..MEMANG MANIS DAN SEDAP...KALAU DAH MARINARA MESTILAH ADA SEAFOOD SEPERI IKAN..UDANG,SOTONG ,KEPAH @ SI KUPANG..

       BAGI YG NAK MENCUBA JOM LAYAN RESEPI NI;


500G PASTA VERCIMILI-CELUR SELAMA 7 MINIT BERSAMA GARAM& MINYAK ZAITUN
1 BIJI BAWANG BESAR KUNING-DADU HALUS
2 ULAS BAWANG PUTIH
2 TIN CENDAWAN BUTANG-HIRIS HALUS
1 TIN BESAR STEW TOMATO 
1 BOTOL BESAR PREGO SOS TOMATO @BASIL
1/2 KILO KUPANG
20 EKOR UDANG -BUANG KULIT DAN DADU HALUS
1 BATANG CELERI-MAYANG HALUS
1 BATANG KAROT- DADU KECIL
2 SUDU BESAR CILI GILING
1 SUDU BESAR- LADA HITAM KISAR
1 SUDU BESAR-SZECHUAN PEPPERCORN-KETUK KASAR
PERASA,GULA,GARAM.
SEDIKIT OREGANO
1/2 CAWAN MINYAK ZAITUN TUK MENUMIS.
1  CAWAN CERI@ HONEY TOMATO
1/3 CAWAN ISI AYAM KISAR-OPTINAL TAKDER TAKPE
BAHAN SAMPINGAN;

GARLIC BREAD
PARMESAN CHEESE







CARA MEMASAK;

1- PANASKAN MINYAK TUMIS SEMUA BAWANG BESAR SERTA  BAWANG PUTIH TADI..SAMPAI WANGI.
2- MASUKKAN CILI..GORENG SAMPAI PECAH MINYAK.MASUKKAN SAYURANMASAK SEKEJAP SAMPAI LAYU.
3- MASUKKAN PULA,SOS PREGO BERSAMA STEW TOMATO DAN 1 TIN AIR .....BIARKN MENDIDIH
4- MASUKKAN PULA..LADA HITAM SERTA SZECHUAN PEPPERCORN ..TADI....MASUKKAN GARAM,GULA SERTA PERASA..
5- MASUKKAN CERI TOMATO TADI BIARLAH MENDIDIH..JAGAN LUPA MASUKKAN SEDIKIT OREGANO...APABILA KUAH SEDIKIT PEKAT DAN SUDAH SESEDAP RASA..BARULAH DI MASUKKAN UDANG SERTA KUPANG..MASAK SAMPAI KUPANG TERBUKA KULITNYA...
6- BIAR DALAM 5 MINIT..ANGKAT DAN SEDIA TUK DI HIDANGKAN..



PESAN NIKEE;

1- JIKA NAK GUNAKKAN IKAN BELILAH IKAN MERAH @ JENAHAK GITU-POTONG KUIB..MASUKKAN JUGA DI SAAT-SAAT AIR

2- PERAHKAN AIR PERAHAN LEMON @ LIMAU SETELAH KUAH MASAK....KLAU TAK BASUHLAH IKAN TU SEBAIK MUNGKIN DENGAN CUKA @ AIR ASAM..

3-JANGAN REBUS PASTA MELEBIHI 12 MINIT SEBAB PASTA AKAN TERLALU LEMBUT DAN CEPAT PUTUS...

4- JIKA NAK PASTIKAN SI PASTA DAH MASAK..BALING TERUS KE DINDING JUBIN DAPUR..ANDAI KATA PASTA MELEKAT KAT JUBIN MAKNANYA PASTA DAH MASAK..NI TIPS YG NIKEE DGR DARI CHEF TERKEMUKA..KALAU TAK CAYA TRY BUAT OK.

5- SEDAP CICAH KUAH MARINARA NI DENGAN ROTI BAWANG PUTIH TAU...TAK CAYA CUBA..OK


APA PUN SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...