Wednesday 28 November 2012

KUPANG GORENG LEMAK BEREMPAH


SALAM SEMUA!


MINTA MAAF BANYAK-BANYAK,NIKEE KURANG SIHAT SEDIKIT...MAAF SEKALI LAGI SEBAB MENYEPIKAN DIRI HAMPIR SEMINGGU.


HARI INI,NIKEE BARU JER BOLEH ANGKAT KEPALA,SEBAB DAH HAMPIR 2 MALAM TAK TIDUR DI SEBABKAN DEMAM SELSEMA.


JOM KITA AMATI FOTO DI BAWAH..KUPANG HIJAU NI ADALAH SEAFOOD KEGEMARAN NIKEE TAU...UNTUK N3 HARI NI NIKEE SEDIA BERGORENG SIMPLE YG MANA SEDAP DI JAMAH BERSAMA GARLIC BREAD ATAUPUN BAGGUETTE @ ROTI PERANCIS YG DI BAKAR GARING.



JOM SEMAK RESEPI MUDAH NI;











KUPANG GORENG LEMAK BEREMPAH;

RESEPI ASAL; NIKEE



500G KUPANG HIJAU-BERSIHKAN KULIT SERTA JANGGUT HTAM.

1 BIJI BWG PUTIH-CINCANG HALUS

1 BIJI BWG BESAR MERAH-CINCANG HALUS

1/2 INCI HALIA MUDA- CINCANG HALUS


BAHAN REMPAH;

1 SUDU KECIL SERBUK KARI IKAN

SEDIKIT SERBUK KETUMBAR



BAHAN PEMEKAT;

1 BIJI TELOR AYAM

2 SUDU BESAR SANTAN PEKAT


2 SUDU BESAR DAUN BAWANG
2 SUDU BESAR DAUN SADERI
GARAM
GULA MERAH
AJINOMOTO 
MINYAK TUK MENUMIS
SEDIKIT MENTEGA








CARA MEMASAK;

MULA-MULA AMBIK KUPANG YG BERSIH TADI MASUKKAN KE DALAM MICROWAVE MASAK DALAM 5 MINIT SEHINGGA KULIT KUPANG TERBUKA.


PANASKAN KUALI,PIJARKAN MINYAK BERSAMA  MENTEGA..MASUKKAN PULA BAWANG,SERTA HALIA TADI ,GARINGKAN TUMISAN NI SAMPAI BAU WANGI MASUKKAN SERBUK KARI TADI DENGAN SERBUK KETUMBAR...APABILA BERGAUL RATA SERTA MESRA,TERUS MASUKKAN KUPANG REBUS TADI..MASA NI GAULKAN RATA ...


APABILA DAH MESRA PECAHKAN TELOR...KEDALAM KUPANG TADI,MASUKKAN GARAM,AJI SERTA SEDIKIT GULA....SEBELUM DI ANGKAT MASUKKAN PULA TABURAN DAUN BAWANG SERTA DAUN SADERI.

SEDAP DI MAKAN PANAS BERSAMA ROTI BAKAR ATAUPUN NASI PANAS.



SELAMAT MENCUBA.


PESAN NIKEE;

BOLEH MASUKKAN CILI PADI YG DI RACIK JIKA SUKA PEDAS.

BOLEH DI MASUKKAN LADA HITAM@LADA PUTIH SEMASA MENUMIS KUPANG TADI..JUGA JIKA INGINKAN PEDAS.





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...