Monday, 24 December 2012

CERITA LEMBU..STORY LAMA


                          SALAM SEMUA!


JOM  IMBAU KEMBALI KISAH TERTUNGGAK NI..HAI KISAH LEMBU DI PARIT JAWA MUAR JOHOR.

INILAH KALI PERTAMA MELIHAT SENDIRI CARA ORANG-ORANG JOHOR MUAR BERKORBAN LEMBU SEMPENA HARI RAYA HAJI.SEBENARNYA SERONOK JUGAK ADA BANYAK PERBEZAAN DI KELANTAN.INILAH ANTARANYA FOTO-FOTO YANG DI AMBIL SEMPENA KORBAN LEMBU ITU DI BUAT.
DI MUAR PENGAGIHAN LEMBU DI LAKUKAN SECARA SEGERA DENGAN MENIMBANG SEGALA DAGING-DAGING YANG TELAH SIAP DI LAPAH.INILAH PERBEZAAN YANG AMAT KETARA DI KELANTAN.

DI KELANTAN,DAGING LEMBU AKAN DI BAHAGI SAMA RATA SEBANYAK 7 BAHAGIAN KEPADA SEMUA YG TERLIBAT DALAM HAL KORBAN LEMBU TU SENDIRI.JADI SETEALAH ADIL PEMBAHAGIANNYA MAKA TERSERAHLAH PADA SI TUAN PEMILIK DAGING KORBAN UNTUK MENGAGIHKAN ATAU MEYEDEKAHKAN SENDIRI DAGING BAHAGIANNYA KEPADA ORANG YANG DI INGINI.

LAIN DI MUAR..PROSESNYA SEAKAN MAJLIS KORBAN BESAR UNTUK DI AGIHKAN KEPADA ORANG RAMAI SEPERTI DILAKUKAN DI MASJID YG MANA DAGINGNYA DI AGIHKAN DAHULU KEMUDIAN BARU DI BERIKAN BAHAGIAN SI PEMILIK DAGING KORBAN  ATAS KEINGINAN TUANNYA ..MAKNANYA SEBERAPA BANYAK YG DI INGINKAN.


DI KELANTAN..DAGING DI AGIHKAN SEADIL MUNGKIN TERMASUKLAH LIDAH,HATI,PARU SERTA PERUT LEMBU PUN DBERIKAN..SO TIADA YG BERAT SEBELAHLAH.

APA PUN CARA..ASALKAN NIAT KORBAN TU IKHLAS DAN SAH ALHAMDULLILAHLAH....GITULAH..

JOM INTAI FOTO NI DETIK-DETIK TERAKHIR HAYAT SEEKOR LEMBU......
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...