Tuesday 18 December 2012

LIME MERINGUES CUPCAKES


  SALAM SEMUA!

NIKEE MASIH BELUM MENGANTUK LAGI?JADI PAGI INI RASANYA NIKEE AMAT TERUJA NAK BERKONGSI N3 KEK CAWAN YANG CUTE NI...

HAI..SIAPA TAK TAHUKAN MALAYSIA NI SEDIKIT CACAT DARI SEGI PENERIMAAN SESUATU YG BARU TERUTAMANYA KALAU SESUATU YANG BARU MELIBATKAN MAKANAN.

SEKARANG NI DUNIA ALAM MAYA TENGAH TERUJA DENGAN CREPE DURIAN,SEDANGKAN NIKEE DAH PUN MENJAMAH CREPE NI 3 TAHUN LEPAS...TAPI TIADA YG NOTIS KEHADIRAN KUIH SEDAP NI.

CERITA TENTANG HAL PAVLOVA PULAK...TENTULAH ANTIE AI SIM YG MEMBAWA BALIK MERINGUE NI SEMASA BUFDAY SIAPA YER..LUPA PULAK MASA TU ANTIE BEKERJA DI CHEESECAKE BAKERY..SAYANGKAN SEKARANG KEDAINYA DAH LAMA DI TUTUP.....DULU KEDAI KEK NI MENYEDIAKAN JUALAN KEK KEJU SAHAJA..KALAU TAK SILAP SEKITAR TAHUN 2000 GITU.

SESUATU YG BARU TU..SEBENAR SATU YG BIASA PADA NIKEE MUNGKIN PENGALAMAN LALU SEBAGAI PRAMUGARI KAMI BANYAK MENEMUI PELBAGAI RASA DAN JENIS KEK DI LUAR NEGARA..MALAH BANYAK  JUGA DI SAJIKAN DI ATAS KAPALTERBANG...SEPERTI GIANT MUFFIN PELBAGAI RASA.

MUNGKIN SELEPAS  NI NIKEE AKAN KONGSIKAN KEDAI KEK YG NIKEE SUKA SEPERTI PASRTIESSRE DI TAIPAN USJ,DAN THE CARPENTER DAUGHTER YG MENYEDIAKAN BANYAK COFFEE CAKES YG CUKUP HUMBLE DAN LAZAT SEKALI GUS BOLEH DI JADIKAN SEBAGAI BUAH TANGAN JIKA ADA MAJLIS TERTENTU...JADI TUNGGU!



JOM INTAI KEK NI DULU.










LIME MERINGUE CUPCAKES
BY;FERGAL 

OVEN ;175C/350F/GAS MARK 4

BAKE;20 MINS-FOR CAKES

MERINGUE;BAKE AT 230C/450F/GAS MARK 8
                      5 MINS


CAKES;
8 OZ BUTTER
6  OZ CASTER SUGAR
8  OZ SELFRAISING FLOUR
4 EGGS
2 TBSP LIME JUICE
2 TBSP LIME ZEST


PLACE ALL THE INGREDIENTS IN BIG BOWL AND BEAT ALL WITH ELECTRIC WHISK...BEAT UNTIL TURN PALE AND SMOOTH.

SPOON THE BATTER INTO THE CUPCAKES CASES AND BAKE..AFTER CAKE ARE DONE COOL ON WIRE WARCK FOR 5 MINS.

MAKE A SMALL HOLE IN THE CENTRE..

FOR THE FILLING;

75 ML LIME JUICE
400G CONDENSED MILK


TAKE ONE SMALL BOWL AND MIX ALL INGREDIENTS TOGETHER UNTIL WELL COMBINE KEEP ASIDE.

SPOON THE FILLING INSIDE THE CUPCAKES HOLES UNTIL ALL DONE.


FOR THE MERINGUE;

3 EGGS WHITE
1/4 CREAM OF TARTAR
75 G GRANULATED SUGAR


BEAT EGGS AND CREAM OF TARTAR,UNTIL SOFT PEAKS FORM.
ADD ON THE ONE THIRD OF THE SUGAR AND BEAT FOR ONE MINUTES.REPEAT UNTIL ALL THE SUGAR HAS BEEN ADDED.

PIPE THE MERINGUE ON THE TOP OF THE BAKE CUPCAKES AND BAKE THEM AT 230C/450F/GAS MARK 8..BAKE FOR 5 MINUTES UNTILL THE MERINGUE TURN GOLDEN.

STORE FOR NO MORE THAN 1 DAY IN AIR TIGHT CONTAINER.





BAGI YG MALAS NAK MEMBUAT PAVLOVA YG MANIS SEMENTARA BANYAK PULAK MENGGUNAKAN TELOR PUTIH NI ADALAH SALAH CARA LAIN MENIKMATI MERINGUE.


SELAMAT MENCUBA OK!











No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...