Thursday 28 March 2013

ASAM TUMIS TENGGIRI LOBAK HANCUR





          
                   SALAM SEMUA!







HARI INI MENU BIASA-BIASA AJER..MEMANG SEMUA SUDAH TAHUKAN BAGAIMANA NAK SEDIAKAN ASAM PEDAS TUMIS INI KAN..


HARI  TU BELI KEPALA IKAN TENGGIRI..TAPI SEMENJAK DUA MENJAK MUSIM PANAS INI,TEKAK INI TERASA NAK MAKAN YANG PEDAS-PEDAS MASAM SAHAJA..NAK TAK NAK NIKEE BUATKAN MASAKAN INI..DI KELANTAN SAPA MASAK ASAM PEDAS TUMIS DI KATAKAN KELANTAN MURTAD....KALAU MASAK ASAM REBUS TU DAH BIASA DI SANA.








BAGI YANG NAK MASAK JOM....




                                ASAM TUMIS TENGGIRI LOBAK      
HANCUR;





2 KEPALA IKAN TENGGIRI-BELAH DUA
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR*
2 ULAS BAWANG PUTIH*
2 CM HALIA*
2 CM BELACAN*
2 CM LENGKUAS*
2 BATANG SERAI- TITIK
2 CM KUNYIT HIDUP@1 SUDU BESAR KUNYIT SERBUK*
2-3 SUDU BESAR CILI GILING

* -  SEMUA INI DI KISAR SAMPAI HANCUR....KETEPIKAN.







3 SUDU BESAR MINYAK -TUK MENUMIS

1 BATANG BUNGA KANTAN
BENDI,KCG PJG,DAUN KESOM,TERUNG,BUAH TOMATO
2 CILI BESAR-BELAH DUA
3 SUDU BESAR LOBAK ASIN HANCUR

4 SUDU BESAR ASAM JAWA ADABI 
2 1/2 GELAS AIR
GARAM,GULA



TUMIS MINYAK SAMPAI PIJAR..MASUKKAN SEMUA BAHAN KISAR DAN CILI GILING..GORENG SAMPAI WANGI DAN PECAH MINYAK.

KEMUDIAN MASUKKAN AIR BERSAMA SAMA JAWA ADABI..MASAK SEKEJAP SAMPAI MENDIDIH.MASA INI MASUKKAN GUKA SERTA GARAM..

SEBELUM MEMASUKKAN IKAN..PASTIKAN IKAN DI BASUH SAMPAI BERSIH DENGAN CUKA @ AIR LIMAU.

MASUKKAN IKAN..PASTIKAN IKAN BERENDAM DI DALAM KUAH,MASA INI MASUKKAN LOBAK HANCUR,TOMATO,DAUN KESUM,BUNGA KANTAN,KCG PANJANG SERTA BENDI DAN TERUNG..SEMUA INI JIKA SUKA.

SETELAH KUAH PEKAT DAN MENDIDIH..MASUKKAN CILI BESAR TADI..RASA KUAH TADI DAN PASTIKAN CUKUP RASA..MAKA BARULAH DI ANGKAT.


                














LAUK YANG DI MASAK NI PLAIN SAHAJA..SEADANYA TAPI SEDAPLAH JUGA BAGI PENYAMAN TEKAK..YE LA ASYIK MAKAN YAN BERLEMAK SAHAJA DI MUSIM PANAS INI.

YANG BESTNYA..LOBAK SAIN HANCUR TU MELEKAT-LEKAT DI KEPALA IKAN..KALAU SAYANGKAN KUAH JANGAN DI BUANG..MAKAN DENGAN ROTI PUN SEDAP JUGA...





2 comments:

  1. seleranya... kecur la plak tgok kan lauk nie...

    ReplyDelete
  2. mori..rasa krupp!krupp! tergigit lobak asin hancur u..mmg best

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...