Saturday, 25 May 2013

KISAH CILI KERING...???            

                         SALAM SEMUA!
SELAMAT BERCUTI SEMUA!
DI MANAKAH DESTINASI ANDA KALI INI..NIKEE MASIH LAGI TERPERAP DI RUMAH ..RASANYA NIKEE AKAN KE KOTA BAHARU PADA BULAN JUN NANTI.APA PUN SELAMAT BERKUNJUNG KE DESTINASI TERBARU DAN SANTAI BERSAMA FAMILI.N3 KALI NIN NIKEE NAK KONGSIKAN TENTANG KISAH DUA JENIS CILI KERING INI...MUNGKIN RAMAI YANG TERLEPAS PANDANG AKAN KELAINAN KEDUA JENIS CILI INI...


SEPERTI YANG ANDA LIHAT FOTO DI ATAS...CILI DARI INDIA INI BERKERUT DAN PANJANG SERTA ...BANYAK KEDUT SERTA RUNCING BENTUK NYA.


CILI KERING YANG DI JUAL DI SEMUA PASAR BESAR SELURUH MALAYSIA INI SUDAH FAMOUS SERTA TIDAK ASING LAGI PADA KITA...PASTINYA RASANYA AMATLAH PEDAS....


CILI INI HENDAKLAH DI RENDAM SEMALAMAN DAN DI BUANGKAN BIJINYA PADA KEESOKKAN HARI...REBUSLAH DI DALAM AIR SELAMA BEBERAPA MINIT SEHINGGA CILI BETUL-BETUL LEMBUT..KEMUDIAN DI KISAR DENGAN MELETAKKAN GARAM SERTA MINYAK MASAK UNTUK MEMBUAT CILI KISAR INI TAHAN BEBERAPA HARI DI DALAM PETI AIS.


APA-APA PUN RASA KEPEDASANNYA TETAP KETARA WALAUPUN DI SEDIAKAN SEDEMIKIAN RUPA...
DI BAWAH INI PULA CILI KERING YUDI MANIS YANG AMAT SUKAR UNTUK DI PEROLEHI....KECUALI DI PASARAYA PEMBORONG YANG BESAR..NIKEE AMAT GEMAR MENGGUNAKAN CILI YUDI DALAM MASAKAN YANG BERASASKAN CILI KERING....CILI YUDI MANIS INI AMAT CUTE RUPANYA SESEOLAH SEPERTI MINI CAPSICUIM@ LADA BENGGALA...JALAPENO MEXICO....CILI YUDI AMAT CUN JIKA DI BUATKAN GULAI ASAM PEDAS...SERTA CILI SAMBAL...SEBAB KUAHNYA AKAN JADI MERAH CANTIK DAN KURANG KEPEDASANNYA..JIKA INGINKAN LEBIH KICK ANDA CUMA PERLU MEMCAMPURKAN SEBAHAGIAN KECIL CILI KERING INDIA SAJA...KIRA DI KISARKAN BERSAMA SEBELUM MEMASAKNYA..


KAMI MASYARAKAT KELANTAN SUDAH TERBIASA MENGGUNAKAN CILI INI..YANG PASTI..SEDAP ....MALAHAN SENANG UNTUK MENDAPATKAN CILI INI DI KELANTAN,KALAU DI KL INI NIKEE MENDAPATKAN DI PASAR BORONG DI SSW TAMAN ALAM MEGAH SHAH ALAM...KALAU DULU STOKNYA DI BELIKAN OLEH MEMBER BAIK NIKEE MINI DI KELANTAN....AGAK MAHAL JUGAK HARGA CILI YUDI DI KELANTAN.
DALAM MENYEDIAKAN CILI YUDI..ANDA PUN PERLU JUGA MEMBASUH SERTA MENGELUARKAN SEMUA BIJI NYA DAN MERENDAM DI DALAM BEKAS SEMALAMAN DAN BARULAH DI REBUS SAMPAI CILI EMPUK..HARUSLAH LAMA KALI INI SEBAB KULIT YUDI AMATLAH TEBAL BERBANDING DENGAN CILI KERING INDIA..LAGI LEMBUT LAGI BAGUS...LEPAS TU DI KISAR SEMPURNA....


ITULAH KISAH CILI INI..HMMM BAGAI YANG DAH TAHU BAGUSLAH..BAGI YANG BELUM PERNAH TERLINTAS NAK MENCUBA CILI YUDI MANIS INILAH MASANYA..SIAPA TAHU LEPAS INI ADA YANG MEMUJIKAN SAMBAL TUMIS AWAK BERWARNA CUN SEMERAH SAGA...SELAMAT MENCUBA!
 
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...