Thursday 2 May 2013

ROASTED CHIX ALA NIKEE










                  SALAM SEMUA!






RASANYA SUDAH MASUK BEBERAPA HARI NIKEE TAK MASUKKAN N3 MASAKAN....ALHAMDULLILAH SEBAB URUSAN MEMASAK MASIH BERJALAN LANCAR CUMA HUBBY NIKEE AJA YANG TERKENA URIC ACIDS TAPI MILD SAHAJA..RASANYA TERLEBIH MAKAN SUSHI KOT DI OFIS.




RAMAI ORANG TAHU MASAK AYAM PANGGANG RASANYA....SEBENARNYA RAMUAN BASIC UNTUK DI BUAT AYAM PANGGANG INI AMATLAH MUDAH SAHAJA,ANDA CUMER PERLUKAN GARAM SERTA FRESHLY GRINDED BLACK PEPPERS ITU SAHAJA...BAGI YANG DOK TENGOK FOTO TU PEDULIKAN LEHER AYAM TU YA! SEBABNYA NIKEE DAN YAYA MEMANG SUKAKAN LEHER ITULAH KAMI BIARKAN SAHAJA..HAI! SEMASA MENGAMBIL FOTO LUPALAH PULA NAK DI SEMBUNYIKAN LEHER AYAM TU..APA PUN AYAM NI MEMANG LAZAT...


AYAM YANG DI PANGGANG INI ADA LEMON DI DALAMMNYA SEKALI MENGHILANGKAN RASA HANYIR SERTA KEMASANAN LEMON MENCAIRKAN LEMAK AYAM TADI....CUBALAH PASTI TERUJA!



BAGI RESEPI ALA-ALA NIKEE NI JOM KITA JENGOK DI BAWAH ;














ROASTED CHIX ALA NIKEE;



1 EKOR AYAM-BERSIHKAN DAN KERINGKAN DENGAN TUALA DAPUR.
1 SUDU KECIL  SERBUK KUNYIT
3 CM HALIA MUDA
1 BATANG SERAI
2 SUDU KECIL GARAM HALUS
2 SUDU KECIL SOS TIRAM
2 SUDU KECIL CILI GILING
2 SUDU KECIL REMPAH KARI
1 LABU BESAR BAWANG MERAH BESAR
4 ULAS BAWANG PUTIH
1 SUDU KECIL PAPRIKA
2 SUDU KECIL BLACK PEPPER
1 SUDU KECIL REMPAH KETUMBAR,JINTAN MANIS DAN PUTIH..
2 SUDU KECIL HONEY@MADU

1 BIJI LEMON-BELAH DUA DAN DI SUMBATKAN KE DALAM BADAN AYAM.



SEMUA BAHAN DI ATAS DI KISAR SAMPAI HANCURKAN DI LUMURKAN PADA AYAM TADI SEHINGGA RATA.



SAYURAN UNTUK DI BAKAR BERSAMA;

2 BIJI TOMATO-BELAH 2
2 BATANG KAROT
2 BATANG CELERI
2 BIJI BAWANG MERAH
6 BIJI CERI TOMATO
2 BIJI KENTANG - BELAH JURING
BEBERAPA ULAS BAWANG PUTIH -DI KETUK
4 HIRISAN LIMAU NIPIS
4 SUDU KECIL MENTEGA- LUMURKAN PADA SAYURAN SEBELUM DI BAKAR

GARAM,SERBUK PERASA ,LADA SULAH


POTONG SAYURAN KASAR-KASAR..GAULKAN BERSAMA SEDIKIT GARAM DAN LADA SULAH ATAU HITAM GAULKAN JUGA MENTEGA.....

LETAK DI ATAS DULANG PEMBAKAR DAN BAKAR BERSAMA AYAM...


BAKAR AYAM PADA SUHU 250 C SELAMA 45 MINIT @  SEHINGGA MASAK....PASTIKAN ANDA MEMUSINGKAN TRAY PEMBAKAR SELEPAS 1/2 JAM DAN CURAHKAN LEBIHAN AIR AYAM DI ATAS AYAM BAKAR TADI SUPAYA AYAM SENTIASA LEMBAP....GUNAKAN API ATAS DAN BAWAH SEMASA MEMBAKAR...











MEMBUAT SOS AYAM MUDAH;


1 TIN SOS SPAGETTI BERPERISA MUSHROOM CARBONARA@CHEESE HERBS.

1/2 TIN CENDAWAN TIRAM-POTONG HALUS

SERBUK PERASA,GARAM DAN LADA SULAH

1 TIN AIR 

1/2 TIN SUSU SEGAR@KOTAK



MASAK DI ATAS API SEDERHANA ..KACAU SAMPAI RATA DAN BIARKAN KUAH MENDIDIH SAMPAI KUAH SEDIKIT PEKAT DAN ANGKAT..SEDIA UNUTK DI HIDANGKAN BERSAMA AYAM TADI..















PESAN NIKEE;

LEMON HARUS LETAK SEBAB HILANGKAN MUAK AYAM TU YANG BERMINYAK.

ROASTED GARLIC TADI BOLEH DI AMBIKKAN DAN HANCURKAN KE DALAM SOS TADI..TERANGKAT LAH WEIIIH!

BOLEH DI NIKMATI BERSAMA NASI SERTA PASTA KEGEMARAN ANDA.

SEDAP BERSAMA WHIPPED POTATOES SERTA CABBAGES COLESLAW....

4 comments:

  1. Looks very delicious. Surely the taste is as good as it looks. Salam dari bundo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai ibu tqvm sbb drop by....makanan org sakit...terpaksalh buat

      Delete
  2. hi nikee....sedapnya ayam tu... nampak yummyy nya...
    untuk jawab soalan nikee... email mori kat morisaid07@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. mori...makanan terpaksa sbbnya dah kena sakit ni.....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...