Monday 3 June 2013

FLUFFY PANCAKES










              SALAM  SEMUA!


PANCAKES ATAU LEMPENG ORANG PUTIH INI BUKANLAH KEGEMARAN NIKEE..DALAM MENYEDIAKAN PANCAKES RASANYA PREMIX PANCAKES FLOUR YANG DI JUAL DI GIANT ATAUPUN DI BAKERI SHOP ADALAH YANG TERBAIK DALAM MENGHASILKAN PANCAKES..



DI SINI NIKEE KONGSIKAN SATU RESEPI YANG NIKEE BUAT BEBERAPA HARI YANG LALU..MEMANG SEDAP DAN LEMBUT..APAPUN ANDA KENALAH MEMAKAN  PANAS-PANAS BARULAH ENAK RASANYA..



JOM INTAI RESEPI...










BEST FLUFFY PANCAKES;

3 EGGS-SEPARATED
1 2/3 CUP BUTTERMILK
1 TBSP BAKING SODA
2 TBSP BAKING POWDER
1/2 TSP SALT
1 1/2 CUP OF FLOUR
1 TBSP SUGAR
3 TBSP UNSALTED BUTTER



BEAT EGGS YOLKS SEPARATELY IN THE BOWL UNTIL PALE AND SMOOTH.

BEAT IN THE BUTTERMILK.

SIFT THE DRY INGREDIENTS IN THE MIXING BOWL..AS U NEEDED.MAKE SURE THE BATTER IS SMOOTH.

ADD IN THE UNSALTED BUTTER AND MIX WELL.

BEAT THE WHITE EGGS IN THE SEPARATE BOWL UNTIL STIFF..FOLD THE BATTER IN AND MIX WELLUNTIL NO MORE BTS OF THE WHITE EGGS ARE VISIBLE.

LET THE BATTER STAND FOR AT LEAST 20 MINUTES BEFORE FRYING IT ON HOT OIL NON STICK PAN.












SELAMAT MENCUBA !





PANCAKES INI  MENGGUNAKAN 2 TELOR MERAH DAN PUTIH DI DALAM BEKAS YANG BERBEZA SUPAYA ADUNAN PANCAKES LEBIH RINGAN SERTA LEMBUT..








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...