Monday 23 September 2013

MOIST CHOCOLATE CHIPS DATE CAKES


SALAM  SEMUA !











SEBELUM MEMULAKAN  N3 HARI INI..NIKEE MINTA MAAFLAH BANYAK-BANYAK AL MAKLUMLAH..BILA VITAMIN M MELANDA SUSAH RASANYA NAK KELUAR DARINYA...



MASIH SIBUK MEMASAK SEPERTI BIASA..MASAKAN HARI-HARI..BUAT PASTRI BUAT CHEESE TAT DAN CUPPIES UTK SAHABAT SERTA MEEHOON GORENG YANG DI TEMPAH DAN MACAM-MACAM LAH LAGI..APA PUN RESEPI SEBEGINI TAK SHOIK LAGI NAK DI KONGSI BUAT SEMUA.....
















UNTUK N3 KEK HARI INI....KES RESEPI TERTUNGGAK LAH LAGI INI...PASTI RAMAI YANG NAK TAHU KENAPA KEK NI SPESIAL DARI BIASAKAN..MEMANG LEMBUT SUPER MOIST..BAGI YANG ADA SAKI BAKI BUAH TAMAR TU..BUATLAH KEK INI SEDAP DI NIKMATI BERSAMA WHIPPED CREAM SERTA VANILLA ICE CREAM ATAU SEADANYA BERSAMA SECAWAN TEH KOSONG....


BAGI YANG NAK MENCUBA..LAYAN RESEPI;













1 CUP OF CHOPPED DATES
1- 1/2 TSP BAKING SODA-DIVIDED 2
1- 1/2  CUP BOILING WATER
3/4 CUP OF SHORTENING
1- 1/2 CUP OF BROWN SUGAR-DIVIDED 2
1 LARGE EGG
2 CUPS OF ALL PURPOSED FLOUR
1/2 TSP SALT
2  CUPS COCO CHIPS
1/2 CUP CHOPPED PECAN NUTS OR HAZELNUT,ALMONDS FLAKES...





PLACE DATES+ 1 TSP BAKING SODA IN LARGE BOWL..STIR IN BOILING WATER.COOL COMPLETELY....



CREAM THE SHORTENING + 1 CUP OF SUGAR....BEAT UNTIL FLUFFY AND BEAT IN THE EGG AND BAKING SODA...

ADD THE CREAMY BATTER INTO THE DATE MIXTURE....

POUR THE BATTER IN THE....13 IN x 9 INCH BAKING PAN..MIX THE COCO CHIPS + SUGAR+ PECAN...SPRINKLE ON THE TOP OF THE CAKES.....

BAKE 380F @ 180 C FOR  30-35 MINS...




PESAN NIKEE;


BOLEH DI GUNAKAN LOOSE BOTTOM BAKING PAN ATAU GUNAKAN SPRING FORM PUN OK..


GUNAKAN PATCHMENT PAPER ATAU TIN FOIL KE SELURUH DALAM ACUAN SEBELUM MEMBAKAR UNTUK MENYENANGKAN KERJA MENGELUARKAN KEK INI SETELAH MASAK.....KEK INI MEMANG LEMBAP DAN LEMBUT  HASILNYA...

BOLEH DI KECUALIKAN GULA DI DALAM CAMPURAN KACANG DAN COCO CHIPS JIKA TIDAK SUKA MEMADAI DENGAN APA YANG ADA SAHAJA.






No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...