Tuesday 12 November 2013

BANANA CUPCAKES WITH WILTON EASY BUTTERCREAM RECIPE....DRIZZLES WITH SALTED CARAMEL






                                            SALAM SEMUA!



BILA BUKA BLOG TERPANDANG ANTIE PATSY BUAT SWISS BUTTERCREAM DAN ITALIAN BUTTERCREAM HAI! MULALAH TANGAN NI MENGGATAL NAK MEMBAKAR CUPPIES...



BILA BUKA INSTAGRAM PULAK NAMPAK MEMBER LAMA REYNA SAHAD BUAT CUPPIES DEVIL FOOD CAKE...HAI! DUGAAN TAK BOLEH TAHANLAH RASANYA..


UNTUK N3 KALI INI NIKEE CUMER NAK BERKONGSI RESEPI BUTTERCREAM SUPER EASY YANG DI DALAM SIMPANAN PALING LAMA SEKALI IAITU DARI WILTON...DARI BASIC BUTTERCREAM BIASA HINGGA DOUBLE CHOCOLATE BUTTERCREAM NIKEE ADA RESEPINYA..UNTUK BANANA CUPPIES SEPERTI YANG DI TUNJUKKAN DI DALAM FOTO DI ATAS NIKEE KAN KONGSI YANG PALING MUDAH SEKALI DI SINI.









SEBENARNYA TIADA LAH SUSAH SANGAT NAK MENYEDIAKAN BUTTERCREAM,PADA NIKEE SEMUANYA MENEPATI CITARASA NIKEE.KALAU INGIN CHOCOLATE BUTTERCREAM YANG GELAP BOLEH DI GUNAKAN DARK COCO SUPAYA HASILNYA NAMPAK LEBIH GELAP DAN CANTIK.

BUTTERCRAM YANG DI SATUKAN DENGAN KRIMWELL SERTA SHORTENING PALING HEBAT CUN KEJADIANNYA..JIKA SUKA YANG KURANG MANIS,ITALIAN SERTA SWISS BUTTERCREAM ADALAH PILIHAN YANG PALING TEPAT..CUMA PEMBIKINANNYA MENGGUNAKAN TELOR PUTIH SEGAR BOLEH MENYEBABKAN SAKIT JIKA ADA YANG ALAH DENGAN TELOR SEGAR....SEPERTI KUMAN SALMONELLA..


ANDA BOLEH GUNAKKAN MERINGUES POWDER YANG DI JUAL DI KEDAI BAKERI HASILNYA TETAP SAMA JUGA..MENGGUNAKAN ALTERNATIVE SEPERTI TELOR YANG DI PASTURKAN PUN BOLEH JUGA..


UNTUK RESEPI DI DALAM FOTO SILAH JENGAH DI SINI;












CUPPIES;  

BANANAS PECAN & WALNUT CUPCAKES
MINI MILK CHOCOLATE HERSHEY- GARNISHES

( FOR  MY BANANAS CUPPIE..PLEASE SEARCHED IN ONE OF MY CUPCAKES LABEL FOR THIS SIMPLE RECIPE)
- YOU MAY ALSO USE YOUR OWN BANANA CUPCAKES AND TRY WITH THIS EASY BUTTERCREAM




EASY BUTTERCREAM RECIPE;


1/2 CUP CRISCO@ VEGGIE SHORTENING(WHITE)
1/2 CUP BUTTER
2 CUP OF POWDER SUGAR-SHIFT NICELY
1 EGG WHITE
1 TBSP PURE VANILLA ESSENCE.



BEAT THE WHITE EGG UNTIL STIFF AND FLUFFY....
AND ADD THE PURE VANILLA ESSENCE.BEAT AGAIN AT MEDIUM SPEED FOR 2 MINUTES.

SLOW THE MIXER AND SLOWLY ADD THE VEGGIE SHORTENING..AND THE BUTTER...CONTINUE BEATING..AT MEDIUM HIGH SPEED.

LASTLY...AT MEDIUM SPEED ADD THE POWDER SUGAR..BEAT UNTIL ALL WELL COMBINE...BEAT WELL ...

THE LONGER YOU BEAT YOUR BUTTER CREAM ..THE BETTER AND IT IS WILL TURN MUCH MORE FLUFFIER


SALTED CARAMEL:

1 CUP DARK BROWN SUGAR@ LIGHT BROWN
2 CUP OF HEAVY CREAM- i used low fat mik only bcuz i run out of cream)
3  TBSP OF BUTTER
1 TSP SALT..


BRING ALL INTO THE BOIL IN THE BOWL AT MEDIUM FIRE...STIR NICELY.

WAIT UNTIL THE CRAM BECOME THICKER AND TURN TO LIGHT BROWN..TURN OFF THE FIRE..AT LET THE CARAMEL SAUCE COOL BEFORE DRIZZLES OVER YOUR BUTTERCREAM FROSTING..






    
PESAN NIKEE;

BAGI SWISS DAN ITALIAN BUTTERCREAM AMAT CANTIK KEJADIANNYA DAN JUGA CUKUP SEMPURNA JIKA INGIN MENYAPUKAN PADA KEK ATAUPUN CUPCAKE ANDA.


BUTTERCREAM BIASA PENAMBAHAN CORN SYRUP PULA ADALAH PALING BAIK SEBABNYA BOLEH MEMBUATKAN BUTTERCREAM ANDA TAHAN DI CUACA YANG PANAS...(HOLD THE SHAPE)

SALTED CARAMEL SAUCE JUGA SEDAP DI MAKAN BERSAMA STICKY DATES CAKES @ PUDDING...AMAT SESUAI DI PAIPKAN KE ATAS CAKE CHOCOLATE,KEK BERPERISA PEANUT BUTTER.....


SELAMAT MEMBAKING SEMUA!




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...