Saturday 30 November 2013

KUPANG MUAR TUMIS CILIPADI



                            SALAM SEMUA!



MINGGU LEPAS..HAI DAPATLAH MERASA KUPANG MUAR LAGI SEKALI,ABANG PIAN BALIK KE MUAR..BILA BALIK PASTI DI BELIKAN KUPANG MUAR SEBAB KUPANG ADALAH KERANGAN FEVERET PIPI DAN NIKEE..


JADI KALI INI..KUPANG YANG DI BELI SEDIKIT HALUS SERTA KECIL,MUNGKIN FAKTOR CUACA YANG AGAK TAK MENENTU SEKARANG TAPI TAK APALAH..JANJI DAPAT JUGAK MASAK KUPANG...

KALI INI RESEPI MUDAH LAGI NIKEE SEDIAKAN..JOM INTAI RESEPI:










500 G KUPANG SEGAR- BERSIHKAN
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR- CINCANG HALUS
2 ULAS BAWANG PUTIH- CINCANG HALUS
3 INCI HALIA MUDA- CINCANG HALUS
4 BIJI CILIPADI- TUMBUK HALUS
2 BATANG SERAI - DI TITIK
SEDIKIT AIR
1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
SOS IKAN@GARAM@SOS TIRAM
SECUBIT GULA_JIKA SUKA
PERISA- JIKA SUKA
MINYAK -UTK MENUMIS



CARA;


PANASKAN MINYAK..TUMISKAN BAWANG TADI BERSAMA CILIPADI ,HALIA SERTA JUGA SERAI SAMPAI WANGI.

LEPAS TU MASUKKAN PULA KUPANG,TUTUP SEBENTAR DENGAN TUDUNG PERIUK,DALAM 2 MINIT..BIARKAN KULIT KUPANG TERBUKA...

MASA NI MASUK,GULA,PERISA SERTA SOS IKAN...BANCUH AIR BERSAMA TEPUNG JAGUNG DAN GAUL RATA.

SESUAIKAN RASANYA..ANGKAT DAN HIDANGKAN...


.



SELAMAT MEMASAK!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...