Thursday 16 January 2014

CURRY KAPITAN ALA PATSIE CHEUNG



                                  

                                    SALAM SEMUA!

 BEEN BUSY LATELY,WELL WITH MY NEW DAILY  JOB...GOT UP EARLY MORNING AROUND 5 AM....I ONLY BE FREE AFTER MY SUBUH PRAYER...KEJUTKAN YAYA DAN CALEB PULA BY 700 AM....
 
TODAY EVERYTHING DOESN'T WENT WELL AS I EXPECTED...CALEB HAS BEEN CRYING FOR ALMOST 3 DAYS..HE KEEP ON TELLING ME HE DON'T WANT TO GO TO SCHOOL....PENING DI BUATNYA..




TINGGAL SEBENTAR KISAH SEHARI-HARI ITU..MASAK MEMASAK MASIH LAGI SEPERTI BIASA DI RUMAH NIKEE....MACAM NIKEE NYATAKAN SELALU..BUKAN TAKSUB..NAK BERBLOGGER TAPI CUMER BERKONGSI DI SINI...


KALI INI MASAKAN MUDAH LAGI DARI CHEF PATSIE CHEUNG YANG DULU, SELALU JUGA MEWARNAI TV KITA UNTUK  PROGRAM MASAKAN...KALI INI MASAKAN PATSIE NI..CURRY KAPITAN NYONYA ALA PATSIE..JOM..CUBA 








CURRY KAPITAN ALA PATSIE CHEUNG:
OLEH: PATSIE CHEUNG


BAHAN:




10 KEPING AYAM
2 MANGKUK KECIL AIR
1 SUDU KECIL GARAM
2 SUDU BESAR GULA
5 SUDU BESAR MINYAK MASAK



BAHAN A;


300 G BAWANG MERAH KECIL
100 G BAWANG PUTIH
1 1/2 KEPING BELACAN
1 BATANG SERAI DI KETUK
3 SUDU BESAR CILI GILING@ BOH
3 BIJI BUAH KERAS
1 INCI KUNYIT HIDUP

KISAR HALUS SEMUA BAHAN A....KETEPIKAN


BAHAN B:


10 OZ SANTAN PEKAT- DARI 1 BIJI KELAPA.



CARA:


MASUKKAN BAHAN DI ATAS..AYAM,GARAM ,GULA,SERTA AIR DI DALAM PERIUK DAN DI REBUS SAMPAI MASAK...APABILA SUDAH MASAK KETEPIKAN


AMBIL MINYAK 5 SUDU MAKAN TADI DAN PIJARKAN KUALI,PASTIKAN..MINYAK PANAS DAN TUMIS BAHAN-BAHAN YANG DI KISAR TADI...SERTA SERAI KETUK.

PABILA WANGI MASUKKAN AYAM YANG TELAH DI REBUS..MASAK SAMPAI SEBATI DAN BERGAUL RATA.

MASUKKAN SANTAN PULA..BIAR SAMPAI MENDIDIH...APABILA KUAH PEKAT SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN..ANDAI KATA MASIH KURANG MASIN BOLEHLAH DI SESUAIKAN GARAMNYA...
 



  









1 comment:

  1. salam .. tak pernah buat lagi curry capitan ni... paste pun dah dengar macam2 kat pasaran ..hiiii... nampak sedap tuhhh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...