Monday, 20 January 2014

DAGING MASAK MERAH MUDAH....


                              
                           



                    SALAM SEMUA!



MEMANDANGKAN DEMAM JERICHO ROSALES MASIH MELANGGAR MASAK MASIH  PERLU...


UNTUK MENU TERTANGGUH SERTA SEMUA ORANG TAHU INI.IZINKAN NIKEE BERKONGSI SEDIKIT TENTANG RESEPI INI..


JOM SEMAK RESEPI DI BAWAH:
















 DAGING MASAK MERAH MUDAH:



500 DAGING BATANG PINANG- POTONG NIPIS
1 SUDU KECIL PEWARNA MERAH SERBUK
2 CAWAN AIR

- CAMPURKAN SEMUA BAHAN REBUS SAMPAI DAGING  EMPUK..DAN APABILA MASAK KE TEPIKAN...



BAHAN TUMIS:

I  BIJI BAWANG MERAH BESAR
2 BIJI BAWANG PUTIH
5 BIJI CILI PADI - KETUK
2 SUDU SOS TIRAM
2 SUDU BESAR SOS CILI
2 SUDU BESAR SOS IKAN@ GARAM
2 SUDU  BESAR SOS TOMATO
1 SUDU KECIL PERASA
3 SUDU BESAR MINYAK MASAK
1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG UTK PEKATKAN KUAH.



CARA;



TUMBUK BAWANG PUTIH DAN MERAH SAMPAI LUMAT..PIJARKAN MINYAK,TUMISKAN BAWANG SAMPAI GARING.
MASUKKAN CILI PADI YANG TELAH DI KETUK SAMPAI GARING..MASAK SAMPAI TERBIT MINYAK..
MASUKKAN SOS IKAN,SOS TOMATO,SOS CILI,SOS TIRAM....KACAU RATA DAN MASUKKAN DAGING TADI.
GORENG SEKEJAP SAMPAI MESRA..MASA NI KACAUKAN TEPUNG JAGUNG BERSAMA SEDIKIT AIR REBUSAN TADI...
MASUKKAN GARAM,GULA SERTA PERASA...MASA NI TUANGKAN SEKALI BANCUHAN AIR TEPUNG JAGUNG TADI...DAH SIAP...









  



                              SELAMAT MEMASAK!
                       









1 comment:

  1. Sedap ni. Tapi sayang dah tak boleh makan daging

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...