Tuesday 22 July 2014

COCONUT PECAN BLONDIES




SALAM SEMUA!



BLONDIES AKA CONGO BAR AMAT DI GEMARI SEKARANG INI....APA PUN BROWNIES ATAU BAR SEBEGINI AMAT SEDAP DI MAKAN BERSAMA SEGELAS SUSU SEJUK JUGA DI NIKMATI BERSAMA KOPI DAN TEH.

BLONDIES INI AMAT SESUAI UNTUK DI HIDANGKAN UNTUK RUMAH TERBUKA SEBAGAI PEMANIS TEKAK...YELAH SETELAH MAKAN PELBAGAI JENIS HIDANGAN BERLEMAK RENDANG,KUAH SATE SERTA LONTONG DAN BEBERAPA LAGI HIDANGAN LAIN.

UNTUK HIDANGAN PEMANIS MULUT INI JOM KITA INTAI RESEPI MUDAH YANG BOLEH DI SIAPKAN    SEKEJAP SAHAJA...









 









1 BIJI TELOR AYAM
3/4 CAWAN GULA MERAH
1/2 CAWAN BUTTER- DI CAIRKAN
1- 1/2 SUDU TEH ESEN VANILA
3/4 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 SUDU TEH BAKING SODA
1/8 SUDU TEH GARAM- SKIP JIKA GUNA MENTEGA MASIN
3/4 CAWAN KACANG PECAN- CINCANG KASAR DAN BAKAR
2/3 CAWAN HAWAIAN SWEET COCONUT FLAKES
4 OZ WHITE CHOCOLATE CHIPS@ COCO CHIPS


CARA;



DI DALAM MANGKUK BESAR..MASUKKAN TELOR DAN GULA..PUKUL DALAM 3 MINIT HINGGA KEMBANG.


MASUKKAN BUTTER CAIR DAN ESEN VANILA.

SATUKAN BAHAN-BAHAN KERING KE DALAM SATU BEKAS LAIN...

GAULKAN BAHAN KERING KE DALAM ADUNAN TELOR TADI,MASUKKAN KELAPA,COCO CHIPS..RATAKAN

MASUKKAN ADUNAN DALAM ACUAN SIZE 8 INCI YANG TELAH DI LETAKKAN  KERTAS MINYAK.

BAKAR SELAMA 30-40 MINIT PADA SUHU 325F...

APABILA MASAK..TUNGGU SEBENTAR DAN POTONG MENJADI BAR 4 SEGI.
 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...