Tuesday 5 August 2014

SAGUPAL ASLI









SALAM SEMUA!



LAMA BENAR TAK MENULIS APATAH LAGI MENUKAR  BLOG LAMAN LEBIH COMEL LAGI...MAAFLAA SEMUA YER...TAK BERKESEMPATAN SESANGAT.


ENTRY YANG TERTUNGGAK INI ADALAH MASAKAN PEMANIS  MULUT MEMANG BANYAK DISEDIAKAN SEPANJANG BULAN PUASA...


KENAPA DI PANGGIL SAGUPAL..ERTINYA SAGU YANG DIKEPAL-KEPAL......


INTI SAGUPAL JUGA BOLEH DI ISIKAN DENGAN INTI KELAPA BERGULA MELAKA...MEMANG SEDAP JUGA..ITU PUN JIKA ANDA ADA LEBIH MASA..BOLEHLAH DI EDIAKAN LAGI AWAL..



JOM KITA CUBA RESEPI MUDAH INI...


























































 




2 CAWAN SAGU HALUS BERWARNA HIJAU
AIR- UTK MEREBUS
I HELAI DAUN PANDAN- POTONG-POTONG KECIL
1 KEPING GULA NISE- POTONG KECIL DAN GAUL SEDIKIT TEPUNG BERAS PULUT .




BAHAN KUAH;


1-2 CAWAN SANTAN PEKAT
3-4 SUDU BESAR GULA PUTIH
SEDIKIT AIR
HALIA MUDA- MAYANG HALUS
1 SUDU KECIL HALBA
SECUBIT GARAM
I HELAI DAUN PANDAN- DI SIMPUL



CARA;


PANASKAN AIR  BERSAMA POTONGAN DAUN PANDAN....DIDIHKAN.

AMBIL SAGU YANG DI BASUH...SUDUKAN BEBERAPA SUDU AIR PANAS YANG DIREBUS TADI SAMPAI SAGU BOLEH DI BENTUK MENJADI DOH.

AMBIL SAGU YNAG DI GENTEL TADI SEBESAR DUIT 20 SEN DAN....LETAKKAN INTI GULA MELAKA,SERTA BULATKAN MENJADI BIJI GULI.


MASUKKAN BEBOLA SAGU KE DALAM AIR YANG DI DIDIH TADI DAN...BIARKAN SAGU MASAK....TERAPUNG DI PERMUKAAN AIR..ANGKAT DAN LETAK BEBOLA SAGU TADI DALAM MANGKUK YG BERISI AIR BIASA...
LAKUKAN SAMPAI SEMUANYA HABIS.




CARA MEMASAK KUAH;

SEDIAKAN PERIUK....MASUKKAN SEMUA BAHAN TADI...MASAK SAMPAI KUAH SEDIKIT MENDIDIH DAN MATIKAN API...
KETEPIKAN KUAH..DAN MASUKKAN BEBOLA SAGU TADI..
BUBUR SAGUPAL SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN















 

2 comments:

  1. Di terengganu namanye sagu gumpal..disebut cepat2 dengar macam gopal he3. Dalamnye inti kacang.

    ReplyDelete
  2. betul la umi..org kelantan dan tganu lebih kurang..ni inti manisan jer..inti kelapa,kacang tumbuk pun sedap

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...