Saturday, 15 November 2014

DIA SAHABAT SAYA....KISAH RIZA MENYENTUH HATI....!

SSALAM  SEMUA!
SAHABAT ADALAH ORANG YANG PALING RAPAT DENGAN KITA KAN..NIKEE RAMAI SAHABAT SEJAK SEKOLAH LAGI,CUMA AKHIR-AKHIR INI  NIKEE MEMILIH BULU AGAR TIDAK TERSALAH PILIH...ALMAKLUM LA BILA KITA MAKIN DEWASA,MATANG DAN MEMPUNYAI KELUARGA..SAHABAT YANG BERKAWAN    DENGAN KITA AKAN IRI HATI ATAS KESENANGAN KITA PULA...


SALAH PILIH SAHABAT INI CUKUP MEMBERI PENGAJARAN PADA NIKEE...KISAH HARI INI NIKEE INGIN BERCERITA TENTANG SAHABAT NIKEE YANG NIKEE KENALI SEPANJANG KAMI BERTUGAS SEBAGAI PRAMUGARI MAS.TAK TERNILAI ERTI SEBUAH PERSAHABATAN DAN KISAH PENGALAMAN KAMI SEBAGAI ANAK KAPAL AMAT BERHARGA SEKALI.
 


INI DIA NURIZA BRAHIM (BERBAJU HIJAU) BERASAL DARI KUALA KANGSAR PERAK..BERUSIA 41 TAHUN DAN  MEMULAKAN KERJA SEBAGAI ANAK KAPAL MAS  SEJAK TAHUN 91-2006 KALAU TAK SILAP NIKEE...SEORANG AMAT COMEL,HITAM MANIS,BERLESUNG PIPIT,SLIM,TINGGI DAN MANIS TERSENYUM.


KISAH YANG NIKEE NAK KONGSI INI AMAT MERUNTUN JIWA NIKEE MALAH..NIKEE SENDIRI TAK PUTUS BERDOA DAN MENANGIS BILA MENGENANGKAN RIZA.SAHABAT-SAHABAT LAMA NIKEE TERKEJUT DENGAN BERITA YANG RIZA SAKIT TENAT AKIBAT KANSER LYMPH NODE.TAHAP 4


BERMULA APABILA KELENJAR MEMBENGKAK DI BELAKANG TELINGA KANAN DAN MELAKUKAN PEMBEDAHAN SELEPAS ITU UNTUK MEMBUANG KELENJAR ITU MENJADI SESUATU YANG TIADA DI DUGA..RIZA SEBENARNYA MENGALAMI KANSER..

PEMBEDAHAN MENYUSUL SELEPAS ITU JUGA MEMBUAT DOCTOR YANG MERAWAT RIZA MEMBUAT LAB TEST UNTU KANSER..SAYANG SEMUANYA TERLAMBAT..

KUMAN-KUMAN KANSER DARI PEMBEDAHAN YANG LALU MULAI TURUN KE PARU-PARU RIZA DAN BERUMAH DI SITU...DAN BAYANGKAN KANSER INI PALING GANJIL @ RARE DI DUNIA..DAN RIZA ADALAH ANTARA 23 PESAKIT YANG DISAHKAN MENGIDAP KANSER INI.MEREKA SEMUA HANYA BERTAHAN DENGAN PAIN KILLER @ UBAT TAHAN SAKIT.


 INILAH KAMI SEMUA BERTEMU SETELAH HAMPIR 20 TAHUN MENINGGALKAN DUNIA PENERBANGAN....MALAHAN RIZA MURAH REZEKI..RAMAI YANG DATANG DAN MELAWAT RIZA..BANYAK YANG BERSEDEKAH....

NIKEE MELIHAT RIZA..YANG PASRAH DAN PASTI BERTEMU MATI @ AJAL PADA SATU SAAT NANTI...KERANA  KANSER INI JUGA RIZA MENDERITA TIADA DAPAT BERPALING KE KANAN- KIRI SEPERTI BIASA,MATA KANAN RIZA TERALIH UMPAMA JULING DAN JUGA..TELINGA RIZA URAT-URAT HANCUR AKIBAT RADIOTHERAPY YANG DI JALANI SEPANJANG MEI TAHUN LEPAS.

SEKARANG RIZA MENGHADAPI "BELL PALSY" ATAU GENJATAN OTOT AKIBAT FACIAL TERALIH MACAM ORANG TERKENA STOKE..RIZA MELAKUKAN TERAPI KHAS DAN BERNAFAS MENGGUNAKAN BOTOL OKSIGEN...SEKARANG..

KANSER KELENJAR INI AMAT PELIK,BILA KUMAN MENYERANG DI PARU-PARU..RIZA AKAN MENGALAMI KESUKARAN BERNAFAS..DAN MULAI RASA LEMAH DAN RIMAS....


UNTUK KITA SEMUA...BERSYUKURLAH DENGAN APA YANG KITA MILIKI SEKARANG..BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL...NIKEE BERDOA AKAN ALLAH PERMUDAHKAN JIKA RIZA BERAKHIR DENGAN KEMATIAN ATAS IZIN ALLAH..NIKEE BERHARAP DERITA AZAM SUAMI RIZA JUGA BERAKHIR DENGAN BERLAPANG DADA..SETELAH MENJAGA RIZA 8 TAHUN TANPA PAKSAAN MALAHAN BERKATA-KATA"SHE MY ANUGERAH DARI ALLAH NIKEE"..TAK LEKANG DARI MULUT AZAM MEMANGGIL SAYANG,MENYUAPKAN MAKAN,MINUM,MEMAKAI LIP GLOSS,MEMANGKU RIZA KE KAMAR MANDI...

SAMA-SAMALAH KITA BERDOA AGAR ALLAH PERMUDAHKAN SEMUANYA...

I LOVE YOU MY FRIEND SEGALA YANG KITA KONGSI DULU...AKU BAWA KE MATI...SEMOGA ALLAH MENYEMBUHKAN MU!


1 comment:

  1. Terharunya dengan kata-kata suami Riza... bila redha atas takdir Ilahi, syrga balasan buat mereka berdua, amin... mudah-mudahan kasih & cibta bertaut di syurga!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...