Sunday 4 January 2015

MOIST RAINBOW CAKE BY RAHEL WITH BUTTERCREAM






                         SALAM SEMUA!


SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU DAN SEMOGA ANDA DIBERKATI..PADA NIKEE 2015 PERMULAANYA AGAK HAMBAR,MANAKAN TIDAK KELANTAN DAN NEGERI LAIN DI LANDA MUSIBAH...AMAT BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL....


SEMPENA 2015,NIKEE MASIH LAGI SEPI TANPA JUADAH YANG NAK DI HIDANGKAN..MAKAN SAJA TERASA UMPAMA MENGIGIT KAYU REPUT YANG HANYUT...



INSYAALLAH PERASAAN BERAT HATI AKAN BERKURANGAN..BAB KATA ORANG TIMES WILL HEAL ALL....



JOM MASAK!


NIKEE NAK BERKONGSI RESEPI BUTTER KEK RAINBOW YANG DISEDIAKAN OLEH RAHEL BLOGSPOT.COM..MEMANG SEDAP KEK INI.....WALAUPAUN DALAM BENTUK 7 WARNA.


JOM...




 
 
 
 
RAINBOW CAKE RAHEL
BY: CHEF NORAINI
 
 
 
BAHAN:
 
250 G MENTEGA- SUHU BILIK
220 G TEPUNG CAKE
1 SUDU TEH SERBUK PENAIK- DI AYAK BERSAMA TEPUNG
200 G GULA KASTOR
4 BIJI TELOR GRED A
5 SUDU MAKAN AIR SUSU
1 SUDU TEH VANILA ESEN
 
PEWARNA 7 JENIS- PANDAI-PANDAILAH NAK LETAKKAN WARNA PELANGI
 
 
CARA;
 
 
GRISKAN LOAYANG KEK BULAT SIZE 6@7 DENGAN KERTAS MINYAK.
 
PUKUL MENTEGA & GULA SAMPAI KEMBANG.
 
PERLAHANKAN KELAJUAN LETAK TELOR SATU PERSATU...PUKUL HINGGA BETUL-BETUL SEBATI
MASUKKAN BAHAN A SEDIKIT-SEDIKIT SAMBIL DI KACAU BERSAMA AIR SUSU DAN ESEN.
 
BAHAGI KEPADA 7 BAHAGIAN DAN WARNA.
BAKARKAN SETIAP LAPISAN KEK IN PADA SUHU 170C SELAMA 20 MINIT.
 
SETELAH MASAK,SEJUKKAN DAN HIASLAH BERSAM KRIM MENTEGA@CHEESE@ FRESH CREAM RICH.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
UNTUK KEK DI FOTO..NIKEE MENGGUNAKAN LOYANG SIZE 8' DAN AGAK NIPIS TAPI SEDAP....
 
UNTUK RESEPI BUTTER CREAM SILA RUJUK DI DALAM RESEPI YG TERSEDIA DALAM BLOG NIKEE.
 
SECARA PERIBADI KEK RAHEL MEMANG SEDAP,LEMBAP KENA DENGAN JOLOKAN PELANGI...SELAMAT MENCUBA!
 
 
 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...