Thursday 12 February 2015

PHANENG KAI@AYAM MASAK REMPAH RENDANG THAI


















SALAM SEMUA!



KESIBUKAN UNTUK MEMUATKAN RESEPI SERTA FOTO - FOTO MASAKAN AMAT DI KESALI DAN MAAF KERANA SIBUK ATAS URUSAN PERIBADI SAYA.


RESEPI YANG KALI INI MENYERUPAI RENDANG..TAPI SEDIKIT BERBEZA DARI RASANYA...JOM KITA CUBA RENDANG AYAM THAI INI YANG DI KONGSIKAN OLEH RESTORAN BANGKOK HOUSE KL....

JOM SEMAK RESEPI:








 












500 G ISI AYAM@ AYAM YG DI POTONG KECIL
1/2 MANKUK SEDANG SANTAN PEKAT
1/2 MANGKUK KECIL DAUN LIMAU PURUT
1 BIJI CILI MERAH- DI HIRIS
20 G REMPAH CILI THAI DLM BOTOL- PES CILI THAI
MINYAK - UTUK MENUMIS


BAHAN KISAR;


100 G SERAI
100 G LENGKUAS
10 G CILI PADI
100 G BAWANG MERAH
100 G BAWANG PUTIH
50 G BELACAN
50 G KETUMBAR
GARAM
GULA


CARA;




TUMISKAN BAHAN KISAR DAN PES CILI SAMPAI WANGI.

MASUKKAN ISI AYAM SERTA SANTAN ..TUNGGU SAMPAI PECAH MINYAK.

SESUAIKAN RASA GARAM DAN GULANYA...MASUKKAN DAUN LIMAU PURUT TADI..GAULKAN MESRA...
APABILA KUAH PEKAT SEDIA UNTUK DI ANGKAT DAN DI HIDANGKAN PANAS-PANAS BERSAMA NASI.



TIP:



BOLEH DI TUMIS BERSAMA BEBERAPA HELAI DAUN LIMAU PURUT SEMASA MENUMIS JIKA SUKA

BOLEH JUGA DI HIRIS DAUN LIMAU PURUT SEBELUM DI ANGKAT ATAU DI MASUKKAN SEBANYAK 1 MANGKUK KECIL TADI SEBELUM DI ANGKAT.

 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...