Monday 20 April 2015

CHICKEN SHEN SO TUN SOUP










SALAM  SEMUA!





BEBERAPA HARI LALU HAMPIR SEBULAN NIKEE MENGALAMI SAKIT KAKI YG TERUK JUGAK.LENGUH MENJADI-JADI AKIBAT AIR CON...SETELAH HAMPIR SATU BULAN..NIKE MEMASAK SUP SHEN SO TUN IAITU HERBA CINA YANG BOLEH DI BELI DI KEDAI MENJUAL HERBA-HERBA DI SEKITAR IBU KOTA DI KUALA LUMPUR.


SUP AYAM HERBA INI AMAT SEDAP.MANIS-MANIS BUAH SERTA WANGI DAN   AMAT BERSESUAIAN DI MAKAN JIKA KITA SAKIT....


JOM KITA SEMAK RESEPI!






1/2 EKOR AYAM BIASA@KAMPUNG-POTONG KECIL
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR
4 ULAS BAWANG PUTIH
4 ULAS HALIA TUA
- SEMUA BAHAN DI ATAS TUMBUK@MESIN HALUS
1 SUP BUNJUT ADABI- NIKEE TAMBAH

1 1/2 LITER AIR
1 PAKET REMPAH HERBA CINA SHEN SO TUN
PERISA-JIKA SUKA
3 BIJI KENTANG-BELAH 4
1 BIJI KAROT-POTONG DADU
1 BIJI TOMATO- JIKA SUKA@BELAH 4
2 SUDU MAKAN MINYAK
GARAM



CARA:
PANASKAN PERIUK MASUKAN BAHAN TUMBUK TADI,TUMIS SAMPAI NAIK BAU...

APABILA AIR MENDIDIH MASUK SUP BUNJUT,HERBA CINA.....TUNGGU DALAM 15 MINIT.

MASA INI MASUKKAN KENTANG ,KAROT, BERSAMA AYAM...
MASUKKAN PERISA,SERTA GARAM...TUNGGU SAMPAI 1 JAM@ LEBIH..TAMBAH AIR JIKA PERLU.

APABILA AYAM EMPUK...DAN KUAH SUP BERTUKAR KEPERANGAN..BOLEH DI RASA SUPNYA...TAMBAH GARAM JIKA PERLU.

SEDIA UNTUK DI NIKMATI SEMASA PANAS.



SELAMAT MEMASAK!


TIP;


SUP INI ELOK UNTUK MEREKA YG SAKIT,SELSEMA SERTA SENGAL-SENGAL BADAN.
BOLEH DI SEDIAKAN 2X SEBULAN...MASUKKAN 2 PATI AYAM  KNOOR TAU CHICKEN ESSENCE....UNTUK KESEDAPAN.

 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...