Monday 6 April 2015

PEANUT BUTTER BASE DOUGH

















SALAM SEMUA!



HEIRLOOM RECIPE DARI NEW YORK MILK & COOKIES BAKERY OLEH TINA CASACELI ADALAH ANTARA YG TERBAIK DALAM  SIMPANAN SAYA.....


RESEPI INI BOLEH DI BAKAR DALAM 2 CARA...JIKA ANDA MENGINGKAN BISKUT YANG CHEWY ATAU LIAT BAKAR HANYA DALAM 8 MINIT SEHINGGA HUJUNGNYA GARING.GUNAKKAN SKOP ICREAM MEDIUM UNTUK MEMBENTUK KUKIS YG BESAR.

JIKA INGIN MENIKMATI YANG GARING..SUDUKAN DENDAN SUDU TEH...JADIKAN DROP COOKIES.RESEPI INI OLEH DI OLEH MENGGUNAKAN BAHAN-BAHAN TAMBAHAN SEPERTI KACANG,CHIP PEANUT BUTTER.CHIP COCO,ATAUPUN BUAHAN KERING SEPERTI,CRANBERRY,BLUEBERRY,CURRANTS,BLACKCURRANTS....


JOM INTAI RESEPI:


 











1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 TSP BAKING SODA
1/2 TSP BAKING POWDER
1/4 TSP GARAM HALUS- ABAIKAN JIKA ANDA MENGGUNAKAN MENTEGA BERGARAM
1 1/2 CAWAN MENTEGA TANPA GARAM- SUHU BILIK
1 CAWAN GULA PERANG HALUS
1 CAWAN MENTEGA KACANG HALUS@ CHUNKY
2 BIJI TELOR- GRED A
1  TBSP ESEN VANILA@ SERBUK VANILIN




CARA;




SATUKAN SEMUA BAHAN KERING..........

SATUKAN GULA PERANG DAN MENTEGA PUTAR SAMPAI SEBATI..MASUKKAN TELOR AYAM SATU PERSATUKAN GAUL RATA.

MASUKKAN TEPUNG DAN PUTAR SEBENTAR HINGGA BERGAUL...KELUARKAN DOH ULI DI MEJA SEBENTAR HINGGA BERSATU..MASUKKAN DALAM PLASTIK DAN DIAMKAN DI PETI AIS UNTUK 1JAM

PANASKAN KETUHAR DALAM 160- 175'C....


SETELAH SATU JAM.....GUNAKAN SKOP ICE CREAM PLING KECIL..SKUP KE ATAS DULANG PEMBAKAR,JARAKKAN SATU SAMA LAIN.
BOLEH DI TEKAN DENGAN GARPU JIKA SUKA...
BAKAR SAMPAI MASAK.....

UNTUK RESEPI NIKEE DI FOTO...NIKEE MEMASUKKAN
1/4 CAWAN KISMIS @CURRANT
1 CAWAN WHOLE ALMONDS NUTS YG DI PANGGANG GARING DAN DI POTONG KASAR-KASAR........

SELAMAT MEMASAK!

 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...